Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sömürgeci olmakla suçladığı ve ülkesini ekonomik yaptırım dalgası ile yıldırmaya çalışan Batı dünyasına karşı açıklamalarda bulundu. Putin, Rusya’nın tüm yaptırımlara rağmen güçlü ve dirençli olacağını söyledi.
Bu yıl neredeyse hiçbir Batı katılımının olmadığı bir vitrin etkinliği olan St Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na hitap ederek, yeni bir küresel düzende Rusya’nın egemenliği temasının altını çizdi.
Putin’den Operasyonun Devamı Sinyali
Rusya lideri, “Biz güçlü insanlarız ve her zorluğun üstesinden gelebiliriz. Atalarımız gibi her sorunu çözeceğiz, ülkemizin bin yıllık tarihi bundan bahsediyor.” diye konuştu. Putin, Ukrayna’da askeri operasyonun devam edeceğine dair kararlılıklarını vurguladı.
Asıl amaçlarının Doğu Ukrayna’nın büyük ölçüde Rusça konuşulan Donbas bölgesindeki insanları savunmak olduğunu söyledi.
Putin askerlerinin Rusya’nın kalkınmasını güvence altına almak amacıyla savaştığını belirterek, “Bizim için artan riskler ve tehditlere karşı, Rusya’nın özel bir askeri operasyon yürütme kararı zorunluydu. Elbette zor, ancak zorunlu ve gerekliydi.” diye konuştu.
Putin, ABD’nin kendisini “Tanrı’nın dünyadaki elçisi” olarak gördüğünü ve Rusya’nın güçlü ve egemen devletler tarafından belirlenecek yeni bir dünya düzeninde yerini aldığını söyledi. Ukrayna’daki kampanyayı güvenliğini savunma hakkına sahip egemen bir ülkenin eylemi olarak nitelendirdi ve Batı’yı suçladı.
Putin ayrıca yerleşim bölgelerine yönelik grevlerin insanlığa karşı suç olduğunu söyledi. Ukrayna ise Rus kuvvetlerinin binlerce sivilin ölümünden, Mariupol gibi kasabaların yok edilmesinden ve barış zamanı nüfusunun üçte birinin yerinden edilmesinden sorumlu olduğunu söylüyor.
Putin: Gıda Krizinin Suçlusu Rusya Değil
Putin, Ukrayna’da atıl durumda kalan tonlarca buğday ve mısırın ihraç edilmesinin durumu değiştirmeyeceğini ve temel gıda maddelerinin küresel fiyatlarındaki artıştan Rusya’nın sorumlu olduğu yönündeki iddiaları reddetti.
Rusya’nın Ukrayna’dan tahıl ihraç eden gemilerin Karadeniz’den geçişini garanti etmeye hazır olduğunu, ancak Ukrayna’nın Belarus, Polonya veya Romanya üzerinden beş veya altı alternatif rotası olduğunu söyledi.
Ukrayna, Rus saldırı ihtimaline karşı, ana derin deniz limanı olan Odesa’nın kapatılmasını aşmak için karayolu, demiryolu ve nehir yollarını kullanıyor.