
Kayıpların acı veren bir tabloya dönüştüğü küresel salgında İtalya ve ABD başı çekerken; İspanya, Fransa, İngiltere, İran, Almanya ve Rusya’da da vaka ve ölümler görülüyor. Ülkemizde de virüsten ölenlerin sayısı son açıklanan rakamlara göre 1006’yı buldu.
Diğer ülkelere oranla Covid-19 vaka sayısının daha az görüldüğü Rusya’da ölü sayısı 106 oldu. Son 1 gün dikkate alındığında, vaka sayısının 1667 artarak 13 bin 584’e ulaştığı görüldü. Durum bir ABD veya İtalya kadar korkutucu olmasa da bundan sonraki gidişatın tamamen vatandaşların duyarlılığına bağlı olduğu öğrenildi.
Rusya’da Durum Resesyon Sinyallerine İşaret Edince Hükümet Yeni Teşvik Paketi Açıkladı
Ülkede virüs kaynaklı resesyon ihtimalleri güçlenince Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hükümeti tarafından ekonomiye fayda sağlaması için teşvik önlemleri alınıyor. Son edinilen bilgiler, 14 milyar dolara dayanan bir teşvik paketinin hazırlandığını duyurdu.
Tam değeri 1 trilyon ruble yani 13,5 milyar dolarlık teşvik paketinin yakın zamanda Putin hükümetince açıklanması bekleniyor. Dünya genelinde olduğu gibi Rusya’da da duraklayan işletme faaliyetlerinden etkilenen çalışanlar, ayrılan bu ödenekten faydalanacak. Yani, ödenemeyen işçi ücretleri telafi edilecek. Ayrıca ülkenin kötü gün fonuna dokunulmayacak ve yalnızca borçlanma artırılacak.
Putin, Resesyon İhtimalini Uzaklaştırmak İsteyen Liderler Arasında Gösterilecek
Eğer söz konusu teşvik hayata geçirilirse Putin, resesyonla karşı karşıya kalan diğer ülke liderleriyle aynı önlemi almış olacak. Örneğin tarihinin en büyük teşvik paketini Mart ayının son günlerinde onaylayan ABD, 2 trilyon dolarla tarihi rekorunu gerçekleştirmişti. Bu da yetmemiş, 2,3 trilyon dolarlık bir ek önlem paketi de dün açıklanmıştı.
Avrupa’da da deprem etkisi yaratan virüs, 540 milyar Euro değerinde teşvik paketi hazırlanmasını gerekli kılmıştı. Bu yönde bir karar alan Avrupalı yetkililer, maliyetlere fon sağlanması konusunda kararsız kalmışlardı.
Dünya genelini olumsuz etkileyen koronavirüsün yol açtığı hasarları burada yansıtmak pek mümkün olmasa da ekonomiyi çok zor zamanlara soktuğu ortada. İşte, virüsün çeşitli ülkelerdeki şirketlerin piyasa değerine yansıması;
?Dünya genelinde şirketlerin toplam #piyasa (Market Cap) değerleri 14 Şubat – 3 Nisan tarihleri arasında bölgelere göre nasıl bir değişim sergiledi??
?Latin Amerika ve Karayipler’de %-41.10’luk (en fazla),
?Dünya genelinde ise %-25.08’lik daralma gerçekleşti.#Ekonomi #Borsa pic.twitter.com/tnoAtpI7Ri— Ekonomik Fısıltı (@EkonomikFISILTI) April 11, 2020
En güçlü ekonomilere dahi resesyon korkusu yaşatan bu küresel kabus, bazı uzmanlara göre yıllarca telafi edilemeyecek boyutta olurken, net bir şeyler söylemek pek de mümkün olmuyor. 2008 yılında yaşanan büyük ekonomik krizin dahi bunun yanında hafif kalacağını düşünenler mevcut.
Birer birer çöken sektörler de cabası olurken hükümetlerin bir kısmı gerekli önlemleri aldı. Virüse karşı bağışıklık kazanmak bir yana, ekonomideki hasarlara nasıl bağışıklık kazanabileceğimiz merak konusu…