
Lübnan parlamentosu, protestocuların binaya ulaşmasını engelledikten sonra iki ay sonraki ilk oturumu erteledi. Ekonomik çöküşe yönelen ülkede bir hafta kapalı kalan bankalar, yeniden açıldı. Oluşan kuyruklar, şubelere ve bankalara polis yerleştirilmesine neden oldu. Yurt dışı para çekme işlemleri ve transferleri üzerinde ise sıkı kısıtlamalar bulunuyor.
Lübnan, 17 Ekim’de çıkan protesto gösterilerinden bu yana ekonomik krize girdi. Saal al-Hariri ise 29 Ekim’de başbakanlık görevinden istifa etti.Hariri’nin istifasıyla birlikte yeni bir hükümet kurma çabaları ortaya çıktı. Yeni hükümetle ilgili bir anlaşma yapılmadığından siyasi durum da çıkmaza girmiş oldu. Eski milletvekili Mohammed Safadi’nin başbakanlığı kabul ettiği bildirildikten sonra protestolar da adaylığı geri çekildi. Şimdi ise Hariri’nin yeniden hükümet kurabileceği söyleniyor.
Lübnanlı yayıncıların yayınladığı görüntülerden anlaşıldığı üzere, birkaç düzine protestocunun oluşturduğu bir grup, resmi plakalı iki SUV’u parlamentoya yaklaşırken geri çevirdi. Araçlar, protestocuların tezahüratlarının ardından hızlandılar. Yetkililer daha sonra oturumun süresiz ertelendiğini açıkladılar.
Parlamento oturumunun gündemi, parlamento komitesi üyelerinin yeniden seçilmesini ve yüzlerce mahkumun serbest bırakılmasına yol açması beklenen tartışmalı bir af yasasının tartışılmasından oluşuyordu.
Meclis Başkanı Nebih Berri, güvenlik endişeleri nedeniyle oturumu geçen hafta da ertelemişti.Güvenlik güçleri Salı günü, Beyrut’un merkezinde şafak vaktinden önce protestocuların oturumu engellemesine mani olmak için başarısız bir girişim olduğu kanıtlanmış olan dikenli tellerle parlamento yollarını kapattılar. Polis, dikenli tel barikatını çıkarmak için kablo kullanmaya çalışan bir grup protestocu ile mücadele etti.
Maria olarak isimini veren bir protestocu, “Nasıl bir oturum düzenliyorlar ve insanlara cevap vermiyorlar? Seansta olanların bizimle hiçbir ilgisi yok ve istediğimiz bu değil,” dedi.
Protestolar, Lübnan’ı on yıllardır yöneten ve ülkeyi 1975 – 1990 iç savaşından bu yana en kötü ekonomik krizine sokmaktan suçlanan mezhepçi politikacılar arasındaki yolsuzluk algılarıyla körüklendi.