Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Profesör Erdik: Betona Su Katan Müteahhide İhale Vermeyin!

Türkiye inşaat sektöründe dünyada öne çıkan ülkeler arasında yer alıyorken binlerce bina tuzla buz oldu. Bu konuda hatanın nerede yapıldığına dair Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Erdik'ten açıklama geldi.
Profesör Erdik: Betona Su Katan Müteahhide İhale Vermeyin!
HABER GİRİŞ

Türkiye birkaç gün önce Maraş merkezli yaşanan büyük deprem ile deriden sarsıldı. Binlerce insan beton yığınlarının arasında can verdi. Durum böyleyken yapı sektöründe önde çıkan ülkelerden biri olan Türkiye’de, bu denli büyük yıkımın gerçekleşmesi akıllara “Nerede yanış yapıldı ?” sorusunu getirdi. Merak edilen soruya cevap veren Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, dikkat çeken ifadeler kullandı.

Dünya Gazetesi’ne konuşan Başkan Erdik, Türkiye’de 80 yıldır deprem şartnamesi olduğunu ve 50 yılıdır deprem mühendislerinin yetiştirildiğini kaydetti. Sıkının şartnameye uygun iş yapılamaması olduğunu belirtti.

“Betona Su Katan Müteahhide İhale Verilmesin”

Ülkede teknoloji olduğunu fakat uygulamada hesap verebilirlik mekanizmasının olmadığını söyledi. Mali hesap verebilirlik ve yanlış işi yapanların bu işin maliyetinden de sorumlu olması gerektiğinin altını çizdi.

Erdik, “Öyle bir mesuliyet sigortası getireceksiniz ki müteahhit betona su katıyorsa bir daha o teminat sigortasını alamasın. Bu teminatı getiremeyene belediye iş yapma ruhsatı vermesin. Binayı yapacak müteahhitlik firması binanın tipine göre, boyutuna göre yanlış uygulama teminat sigortası getiremiyorsa ihaleye giremesin. Dünya, bu işi böyle yapıyor.” açıklamasında bulundu.

“Depreme Karşı Dönüşüm Acil Başlatılmalı”

Türkiye’de yapı stokunun yüzde 70’inin deprem riski barındırdığını belirten Erdik, depreme karşı acil dönüşüm gerektiğini söyledi. Dönüşümün en önemlisinin modüler inşaat yani prefabrike yapılar olduğunu bildirdi. Ancak bunun için devletin talep yaratması gerektiğini bildirdi.

GCM Yatırım Banner

Başkan Erdik, “Dünya modüler yapı tekniğini kullanıyor. Türkiye’de bunu yapacak teknolojiye sahip firmalarımız var. Çok büyük hastane, okul gibi binaları bile modüler yapmak mümkün.” diyerek konuştu.

Bunun yanında Türkiye’de depreme karşı acil güçlendirilmesi gereken 350-400 bin civarında bina olduğunu, bunların 40 bininin İstanbul’da yer aldığını kaydetti.

Risk haritası çıkarılarak dönüşümün acil başlatılması gerektiğini bildirdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.