
Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik (KONTR), bağlı ortaklığı Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. aracılığıyla Meksika merkezli Jebla Energy iştirakiyle iş birliği anlaşması imzaladı.
Anlaşma kapsamında, Meksika ve Latin Amerika pazarlarına yönelik lityum-iyon batarya üretimi ve enerji depolama sistemi (ESS) montaj tesisi kurulacak.
Kontrolmatik’ten Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre anlaşma uyarınca yüzde 51 Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş., yüzde 49 yerel ortak sahipliğinde “Pomega Mexica” unvanlı yeni şirket kuruldu ve tescil işlemleri tamamlandı.
Projenin ilk aşamasında, yaklaşık 3 GWh kapasite ile endüstriyel öz tüketim amaçlı ESS ürünleri Türkiye’den Meksika’ya ihraç edilerek satışa sunulacak.
Hedeflenen satış hacmine ulaşıldıktan sonra 2027–2029 yılları arasında ESS montaj tesisinin inşasına başlanması ve batarya üretim tesisinin kademeli olarak devreye alınması planlanıyor.
Yatırımın finansmanı tamamen yerel ortak tarafından üstlenilecek olup, Kontrolmatik tarafından ilave bir yatırım yapılmayacak.
Şirket, bu sayede bilançosunda ek yük oluşturmadan Latin Amerika pazarına doğrudan giriş imkânı elde edecek.
Açıklamada, yatırımın Meksika’nın bölgesel üretim ve dağıtım üssü olma potansiyelinden yararlanacağı, ayrıca Çin menşeli bileşen kullanılmaması sayesinde olası ticari kısıtlamalara karşı avantaj sağlayacağı vurgulandı.
Kontrolmatik, söz konusu adımın şirketin Orta ve Güney Amerika pazarlarına giriş stratejisinin önemli bir parçası olduğunu ve küresel büyüme hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti.