
OHAL sürecinin uzatılıp uzatılmayacağı ve bu konuda nasıl yorumlar geleceği merakla bekleniyor. Yurt içi piyasalar haftanın son işlem gününde oldukça dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor. Yurt içi piyasaların bugünkü işlemlerde dalgalanmasının nedeni ise politika yapıcıların geçen günkü söylemleri oldu. Bilindiği üzere, yurt içinde bu işlem haftasında iki önemli gelişme bulunuyor. Bunlar; uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in not indirimi ve OHAL süreci. Geçen hafta Cuma günü Moody’s, Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu indirdiğini duyurmuş ve yurt içi piyasalar, bu gelişmeden negatif yönde etkilenmişti. Moody’s’in almış olduğu not indirim kararının incelemesini bu yazımızda bulabilirsiniz.
OHAL kararı ise 15 Temmuz sürecinin ardından, yaklaşık iki ay önce alınmıştı. O günlerde, yurt içi piyasalarda rekor seviyeler görülmüştü. OHAL kararının tüm detaylarını ve yurt içi piyasalara olan etkilerini buradan inceleyebilirsiniz. Geçen gün ise Moody’s’in almış olduğu not indirim kararı ve OHAL süreciyle ilgili olarak politika yapıcılardan önemli açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamalarından öne çıkan bölümler ise şöyle;
“OHAL için 12 ay yetmeyebilir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, OHAL süreciyle ilgili olarak yaptığı açıklamada; Türkiye’de FETÖ mensuplarının oldukça kritik bölgelere sızdığını belirterek, tasfiye operasyonlarının tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Açıklamalarının devamında ise Erdoğan, OHAL sürecinin oldukça kritik olduğunu ve bu süre içerisinde ciddi adımların atıldığını dile getirdi. Erdoğan, tasfiye operasyonlarıyla ilgili olarak sabırlı olunması gerektiği vurgusunu yaptı ve OHAL için 12 ayın bile yetmeyebileceğini ifade etti.
“Moody’s kararını ciddiye alıyoruz”
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Moody’s kararıyla ilgili yaptığı değerlendirmede; Türkiye ekonomisinin kritik bir süreçten geçtiğini belirterek, bu noktada sıkı duruşun oldukça önem arz ettiğini söyledi. Açıklamalarının devamında ise Şimşek, Moody’s’in almış olduğu not indirim kararını oldukça önemsediklerini vurguladı ve notun tekrar yükseltilmesi adına yoğun çaba içerisinde olunacağını ifade etti.
Yurt içi piyasalar, bu açıklamalardan nasıl etkilendi?
Haftanın son işlem gününde politika yapıcıların açıklamaları, yurt içi piyasaların dalgalı bir seyir izlemesine neden oldu. Borsa İstanbul, son üç gündür önemli kazanımlar elde etmeyi başarıyordu. Ancak haftanın son işlem gününe kayıplarla başlangıç gerçekleştirdi. Borsa İstanbul 100 (BİST 100) Endeksi, bugünkü işlemlere yüzde 0,51 oranında düşüşle 76,682 puan seviyesinden başlangıç yaptı.
Türk lirası ise haftanın son işlem gününde dolar karşısında aşağı yönlü seyrini sürdürüyor. Hatırlanacağı üzere Türk lirası, haftanın başında Moody’s kararından negatif yönde etkilenmiş ve dolar karşısında negatif yönlü bir seyir izlemeye başlamıştı. Bugünkü işlemlerde ise Türk lirası, dolar başına 3,01 seviyesine geldi.