ABD’de artan resesyon korkuları, Sahm kuralını da gündeme taşıdı. Kural, ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir ekonominin durgunluğa ne zaman girdiğini belirlemek için kullanılan güvenilir bir göstergeyi ifade ediyor. Sahm kuralının yaratıcısı ise FED’in acil bir indirim yapması gerektiğini düşünmüyor.
Eski bir Federal Rezerv ve Beyaz Saray ekonomisti olan Claudia Sahm, son gelişmelerle ilgili CNBC’ye konuştu. FED’in son zamanlarda beklenenden zayıf gelen ekonomik verilere rağmen acil bir faiz indirimi yapmasına gerek olmadığını söyledi.
Şu anda acil bir indirimi gerekli kılacak her şeyin olmadığını belirtse de 50 baz puanlık bir indirim için iyi bir gerekçe olduğunu ve FED’in kısıtlayıcı para politikasından geri adım atması gerektiğini savundu.
“En iyi ihtimal, faiz oranlarını kademeli olarak, önceden düşürmeye başlamaları. Yani bahsettiğim şey durgunluk riski ve bu riskin hala var olduğunu çok güçlü bir şekilde hissediyorum.”
FED, faiz oranlarını kullanarak ABD ekonomisine kasıtlı olarak aşağı yönlü baskı uygularken, Sahm merkez bankasının faiz oranlarındaki değişikliklerin ekonomide işlemesi uzun zaman aldığından, faiz oranlarını düşürmeden önce dikkatli olması ve çok uzun süre beklememesi gerektiği konusunda uyardı.
ABD ekonomisi durgunlukta mı sorusuna hayır diyen Sahm, yine de ekonominin bundan sonra nereye gideceğine dair hiçbir garanti olmadığının üzerini çizdi.
Daha fazla zayıflama olursa, o zaman resesyona itilebileceğini ekledi.
“İşgücü piyasasının istikrara kavuşmasını görmemiz gerekiyor. Büyümenin dengelenmesini görmemiz gerekiyor. Zayıflama gerçek bir sorun, özellikle Temmuz’un bize gösterdiği şey devam ederse, bu hız kötüleşirse.” dedi.
Sahm tarafından tanıtılan kural, ABD işsizlik oranının üç aylık hareketli ortalamasının 12 aylık düşük seviyeden en az yarım puan daha yüksek olmasıyla durgunluğun ilk aşamasının başladığını belirtir.
Beklenenden düşük istihdam rakamları ve tahmin edilenden yüksek işsizlik de durgunluk korkularını körükleyerek küresel piyasalarda bir çöküşe yol açtı. Cuma günü açıklanan ABD işgücü verileri, işsizliğin Temmuz ayında yüzde 4,3 seviyesinde olduğunu ve bunun da yüzde 0,5 puanlık eşiği aştığını gösterdi.
Gösterge, basitliği ve durgunluğun başlangıcını hızla yansıtma yeteneği nedeniyle yaygın olarak tanınır ve 1953’e kadar uzanan vakalarda durgunluğu göstermekte hiçbir zaman başarısız olmamıştır.