
ABD Başkanı Donald Trump’ın büyük ticaret ortaklarına Washington ile anlaşma yapmaları ya da ağır tarifelerle karşı karşıya kalmaları için verdiği sürenin dolmasına bir hafta kaldı. 90 günlük molanın sonu gelirken, küresel yatırımcılar bundan sonra ne olacağı konusunda hâlâ belirsizlik içinde bulunuyor.
Trump’ın tehditleri ya da yeni bir tarife getirmesi, ardından da kararından hızla geri dönmesi son üç ayda piyasaları fazlasıyla sarstı. Ancak yatırımcılar artık bu tür anlık politika değişikliklerine bir ölçüde alışmış durumda. Bu nedenle 9 Temmuz’da büyük bir sürpriz yaşanacağına dair ciddi bir hazırlık sinyali bulunmuyor. Çoğu kişi bir tür erteleme, mola veya uzlaşma bekliyor. Yine de bu uzlaşmanın nasıl bir şey olacağı tamamen belirsiz.
90 günlük molada piyasalarda neler oldu?
Trump’ın tarife duyurusuyla tetiklenen yoğun dalgalanmanın ardından küresel hisse senedi piyasaları güçlü bir toparlanma yaşadı. MSCI Dünya Endeksi, 2-9 Nisan arasında yüzde 10 düşerken, Trump’ın tarifeleri duraklattığı gün olan 9 Nisan’dan itibaren ardı ardına rekor kırarak yüzde 11’in üzerinde yükseldi.
ABD ile Çin’in Mayıs ayında birçok tarifeyi 90 günlüğüne duraklatan geçici bir ateşkese varması da küresel hisselere yeni bir ivme kazandırdı. İsrail’in İran’a yönelik son saldırıları ve ABD’nin buna yanıt olarak İran nükleer tesistlerini bombalaması gibi jeopolitik gerilimler, kısa süreli olumsuzluk yaratsa da genel yükselişin trendini bozmadı.
S&P 500 ise yılın başlarında diğer büyük borsalara göre geride kalsa da 2 Nisan’dan bu yana yüzde 10’un üzerinde yükseldi. Şu anda ABD hariç küresel hisseleri içeren MSCI tüm ülkeler (MSCI All Country) endeksiyle başa baş gidiyor.
Ancak S&P 500 yalnızca dolar bazında rekor kırdı. ABD dolarındaki zayıflık, yabancı yatırımcıların getirilerini düşürdü. Örneğin; Euro ve İsviçre frangı cinsinden bakıldığında endeks, Şubat ayındaki rekor seviyesinin hâlâ yaklaşık yüzde 10 altında. Sterlin bazında bu fark yüzde 7 civarında.
Dolar düşmeye devam ediyor
Dünyanın en güçlü ve en istikrarlı para birimi olarak görülen dolar, Trump’ın tarifeleri ve ardından gelen 90 günlük duraklama nedeniyle itibar kaybına uğradı. Doların önemli ticaret ortaklarının para birimlerine karşı oluşturulan sepette gösterdiği kötü performansın görüldüğü son dönem 1973 yılı oldu.
Dolar endeksi, yılın ilk yarısında yüzde11 düşerek, 1973’ten bu yana görülen en kötü performansı kaydetti. Sadece 2 Nisan’dan bu yana düşüş yüzde 6,6 olarak gerçekleşti.
Euro/dolar paritesi yüzde 8 değer kazanırken, Kanada dolarına karşı (USD/CAD) yüzde 5’ten fazla değer kaybettiği görüldü.
Avrupa’nın en büyük varlık yöneticisi Amundi’nin yatırım direktörü Vincent Mortier, ABD’de artan borç endişelerinin de doları baskıladığını belirterek, Euro’nun daha fazla değer kazanma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.