Küresel piyasalar, dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) gelecek kritik verilere odaklandı. 13 Şubat tarihinde ABD enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyon rakamları, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararını doğrudan etkilediği için büyük bir önem taşıyor.
GCM Yatırım analistleri, 12 Şubat tarihinde paylaştığı emtia raporunda ABD’de enflasyonun yıllık bazda yüzde 3’ün altına düşmesinin beklendiğini, özellikle aylık enflasyon gelişmelerinin yakından takip edileceğini belirtti.
Orta Doğu tarafındaki yüksek tansiyona işaret edildi ve İran Dışişleri Bakanı’nın İsrail ile Hamas arasındaki görüşmelere yönelik iyimser açıklamalarına dikkat çekildi. Husilerin Kızıldeniz’de seyreden ticari gemilere yönelik saldırılarının devam ettiği, İsrail’in Refah’a düzenlediği saldırıların gerginliğe neden olduğu aktarıldı.
Kaynak: Paratic Piyasalar
26 Ocak’ta 84,5 dolara kadar çıkan Brent petrol, 5 Şubat’ta 77 dolar seviyelerine kadar gerilemişti. Jeopolitik unsurların etkisiyle bu noktadan yükselişe başlayan Brent petrol, 12 Şubat saat 16.00 itibarıyla 81,3 dolardan işlem görüyor. Ham petrol aynı dakikalarda 76 dolarda seyrediyor.
GCM Yatırım analistleri İsrail-Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerine yönelik iddiaların petrol vadelilerinin haftaya düşüşle başlamasında etkili olduğunu ifade etti. Husilerin ABD bağlantılı olduğu iddia edilen bir gemiye saldırmasının ve İsrail’in iki rehineyi serbest bırakmasına rağmen Refah’a yönelik saldırılarını sürdürmesinin fiyatlarda çok dengeli bir seyir görülmesine neden olduğu kaydedildi. Petrol fiyatları üzerinde jeopolitik gelişmelerin belirleyici olmaya devam edebileceği vurgulandı.
Ham petrolün 75-76 dolar desteği üzerinde kaldığı sürece 76,5-77 dolar seviyelerinin hedeflenebileceği belirtildi. Brent petrolde 81-81,5 dolar desteği ve üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü görünümün ön planda olabileceği ifade edildi.
Kaynak: Paratic Piyasalar
ABD’de doğal gaz üretimindeki yüksek seyir ve hava koşullarına bağlı olarak zayıf talebin vadeliler üzerinde baskı oluşturduğu bildirildi. Analistler, sıvı doğal gaz ihracat tesislerinde yığılmaya yol açabilecek faktörlerden bir diğerinin de ABD Başkanı Biden yönetiminin yeni doğal gaz ihracatları için kısıtlayıcı önlemi olduğu belirtildi. Söz konusu önemle ilgili tartışmaların belirsizliği artırdığı paylaşıldı. ABD’de mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıkların devam etmesinin beklendiği belirtildi.
Doğal gaz fiyatının 1,850-1,880 direnci ve altında kaldığı sürece aşağı yönlü hareket edebileceği paylaşıldı.
Metallerde son durum:
Ons altın yatay seyirle 2026 dolarda
Ons gümüş yüzde 2 artışla 23 dolarda
Bakır vadeli işlemleri yüzde 0,2 artışla 3,69 dolarda
Platin vadeli işlemleri yüzde 1,2 artışla 888,5 dolarda işlem görüyor.
Tarım ürünlerinde ise soya fasulyesi arz fazlası tahminleriyle 3 yıldan fazla süredir gördüğü en düşük seviyelerden toparlandı ve yüzde 0,7 arttı. Buğday vadeli kontratları yatay seyirle 595,4 dolarda.
Pamuk yüzde 0,8 düşüşle 91 dolardan, mısır yüzde 0,8 artışla 432,4 dolardan işlem görüyor. Kakao fiyatları 9 Şubat’ta ulaştığı rekor seviye olan 5637 dolar seviyesinden düşerek 5622 dolara indi.
Bu hafta takip edilecek önemli verilerin birçoğu ABD’den gelecek. 13 Şubat Salı günü ABD Ocak ayı enflasyonu, 14 Şubat Çarşamba ABD ham petrol stokları, 15 Şubat Perşembe ABD perakende satışlar açıklanacak. Ayrıca 13 Şubat’ta açıklanacak olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) raporu da piyasalar tarafından yakından takip edilecek.