İngiltere’de 6 aylığına başlatılan pilot uygulama gündemde yer tuttu. Haftada 4 gün mesai kapsamında, çalışanların çalışma saatlerinin yüzde 20 oranında kısaltıldığı açıklandı.
kolayca yatırım yapın
Uygulama kapsamındaki 70 şirketten 3 bin 300 personelin maaşlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmayacağı öğrenildi. Haftada 4 gün çalışma uygulamasında çalışanların refahı ve performanslarının artması hedefleniyor. Aynı zamanda pilot uygulamanın çevre ve cinsiyet eşitliği üzerindeki etkileri de ölçülecek.
6 aylık uygulamanın sonunda Cambridge Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Boston College Üniversitesi bilim insanları tarafından sonuçlar hakkında değerlendirme yapılacak. Aktarılan bilgilere göre benzer bir deneme bu yıl içinde İskoçya ve İspanya’da da başlatılacak.
Joe O’Connor: “Az Saat, Çıktı Odaklı Çalışma”
Salgın dönemi ile beraber evden çalışmanın daha fazla yaygınlaşması ve ofis ortamına olan bağlılığın azalması ile birlikte çalışma saatlerinin azaltılması yaygınlaştı.
4 Day Week Global’in Üst Düzey Yöneticisi Joe O’Connor 4 gün çalışma uygulamasıyla alakalı yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Kovid-19 salgınını geride bırakırken, giderek daha fazla şirket bunun farkına varıyor. Rekabet için yeni sınır, yaşam kalitesidir ve daha az saat, çıktı odaklı çalışma, şirketlere rekabet avantajı sağlamanın aracıdır.”
İngiltere’de de Test Edilmeli!
İzlanda geçtiğimiz yıl haftada 4 gün çalışma uygulamasını test etti. İzlandalı bilim insanları tarafından yapılan açıklamada uygulamanın başarıyla sonuçlandığı, İngiltere’nin de bu uygulamayı denemesi gerektiği belirtilmişti.
İzlanda’daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği (Alda) ile İngiltere’deki “Autonomy” kurumlarınca 2015-2019 yılları arasında gerçekleştirilen denemelerde 4 gün çalışmanın “üretkenliği ve refahı” büyük ölçüde etkilediği ortaya koyulmuştu.