Petrol, küresel akaryakıt piyasalarının, önde gelen OPEC+ üyelerinin güçlü talep ve arz kısıntıları nedeniyle sıkılaşmaya devam etmesiyle 10 ayın en yüksek seviyesini gördü. Brent petrol yüzde 2’ye yakın yükselişle 91 doları gördü ve ham petrolde ise 88 dolar seviyesi görüldü.
Küresel ekonomide büyük paya sahip dizel, Rusya’nın bu ay ihracatı sınırlama planlarının ardından toparlanıyor ve Avrupa’da ton başına 1.000 doların üzerine çıktı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü tarafından yayınlanan veriler, günde 3 milyon varilden fazla potansiyel arzla, on yıldan fazla bir sürenin en büyüğü olan petrol arzı sıkıntısının boyutunu gösterdi.,
Londra’daki broker PVM Oil Associates Ltd. analisti John Evans, “Petrol endüstrisi, sıkılaşma algısıyla birlikte kolektif bir ralli riski hissediyor” açıklamasında bulundu.
Petrol vadeli işlemleri, yakıt talebinin artması ve Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol gelirlerini desteklemek için arzı kısması nedeniyle Haziran sonundan bu yana yaklaşık yüzde 25 oranında değer kazandı.
JPMorgan Chase & Co. ve RBC Capital Markets LLC gibi önde gelen tahminciler, temel görünümlerinin fiyatların varil başına 100 dolara ulaşacağını varsaymadığını söylüyor. Singapur’daki Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari, yukarı doğru momentumun tükendiğini belirtirken, brent petrolün yön seçmek için yeni ipuçlarına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Geçen hafta Rusya ve Suudi Arabistan, daha önce almış oldukları kesinti kararını yıl sonuna kadar uzatma kararı almıştı. Bu durum petrol fiyatlarındaki yükselişte katalizör görevi görüyor.