Brent petrol Cuma günkü işlemlerini yüzde 1,3 değer kaybederek varil başına 82 dolar seviyesine kadar geriledi. ABD ham petrolü ise 78 doların altında seyretti. Bu düşüşte Çin’in zayıf kredi ve enflasyon verileri ile dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan ülkedeki talebin azalması etkili oldu.
Söz konusu durum, hisse senetleri ve bazı emtialar dahil riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturdu. Diğer bir taraftan Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdul Ghani, Bağdat’ın üretimi kıstığını ve daha fazla kısıtlamaya gitmeyeceklerini belirtti.
Bu kararın OPEC’in yetki alanında olduğunu ve grup kararına bağlı kalacaklarını vurguladı. OPEC+ ise 1 Haziran’da toplanacak.
Orta Doğu’daki gerilimlerin risk primini oluşturmasıyla ham petrol Nisan ortasından bu yana düşüş eğilimi gösteriyor.
Bloomberg HT haberinde talep görünümündeki belirsizliklerin de fiyatları aşağı yönlü baskı altında tuttuğunu vurguladı. Zaman yayılımları gibi piyasanın önemli göstergelerinin, koşulların gevşediğini gösterdiğini belirtti.
Vanda Insights’ın Kurucusu Vandana Hari, Gazze’ye ilişkin jeopolitik risk priminin azalmayı sürdürmesiyle ham petrolün baskı altında kalacağına ilişkin tahminini aktardı. Hari, Irak’ın OPEC+ arzına ilişkin yorumlara, “çay fincanı içinde fırtına” ifadeleriyle karşılık verdi.
Irak, OPEC üyeleri arasında ikinci büyük üretici konumunda olmasına rağmen mevcut kısıtlamaları tam olarak uygulamada başarısız oldu ve grup içinde rahatsızlıklara yol açtı.
Ancak çoğu piyasa gözlemcisi, OPEC+ grubunun kolektif yedek kapasitesini genişletse bile kısıtlamaları ikinci yarıda da uzatacağını tahmin ediyor.
Brent petrol bugün TSİ 11.21 itibarıyla yüzde 0,36 artışla 82,93 dolar seviyesinden işlem gördü. Aylık bazda yüzde 7,77 değer kaybeden brent petrol, 2024 yılının başından bu yana yüzde 7,32 yükseldi.