Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Petrolde 2024 için Beklenti Ne? 90 Dolar Görülür mü?

2024’ün ikinci haftasında petrol fiyatlarına yönelik birbirinden farklı tahminler geldi. Dünyanın en büyük finans şirketleri 2024’te Brent petrol için hangi seviyeleri bekliyor?
Petrolde 2024 için Beklenti Ne? 90 Dolar Görülür mü?
HABER GİRİŞ

Küresel çapta yorumları ve açıklamaları yakından takip edilen JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi dünyanın önde gelen finans şirketleri, petrolün 2024’te nasıl hareket edeceğine yönelik tahminlerini paylaştı.

JPMorgan, Brent petrolün 2024’te genel olarak sabit kalacağını ve 83 dolar seviyesinde hareket edeceğini aktardı.

Goldman Sachs, küresel resesyon riskindeki azalmanın petrolü olumlu yönde destekleyeceğini, ABD kaynaklı üretim artışlarının petrol fiyatlarındaki yükselişi dizginleyeceğini bildiriyor. Goldman Sachs, 2024’te Brent petrolün 70-90 dolar bandında seyredeceğini tahmin ediliyor.

Petrolde 2024 için Beklenti Ne? 90 Dolar Görülür mü?Kaynak: Paratic Piyasalar

8 Ocak tarihini 76,4 dolar seviyesinden tamamlayan Brent Petrol, 9 Ocak 14.45 itibarıyla yüzde 1,6 artışla 77,6 dolara yükseldi. Brent petrol 5 Ocak tarihinde 79,3 dolar düzeyini görmüştü. Ham petrol aynı dakikalarda yüzde 2 artışla 72,3 dolardan işlem görüyor.

GCM Yatırım Banner

Morgan Stanley, petrol arzındaki artışın talepteki yükselişin önüne geçeceğini ifade ediyor ve Brent petrolün yılın ilk yarısında 80 dolar seviyesinde hareket edeceğini, ikinci yarıda ise düşüşe geçeceğini öngörüyor.

Bank of America, kurumların arasında en yüksek beklentiyi paylaştı. Şirket, Brent petrolün varil fiyatının 2024’te 90 dolar civarında olabileceğini belirtiyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise OPEC+ grubunun arz üzerinde kurduğu baskının petrol fiyatlarını yılın ilk yarısına kadar yukarı yönlü ittireceğini, Brent petrolün varil fiyatının 2024’te ortalama 80 dolar olacağını düşünüyor.

“2024’te Arz ve Talep Dengesi Olacak”

Hollanda merkezli danışmanlık şirketi International Commodity Consulting (ICC) Emtia Danışmanı Robert Marneffe, OPEC+ grubunun kesinti kararları, ABD’nin faiz indirimlerinde “yumuşak iniş” eylemine ne zaman başlayacağı gibi başlıkların yatırımcılar tarafından yakından takip edileceğini belirtti.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) 2024’ün ilk çeyreğinde günlük 1,3 milyon varillik arz fazlası olacağına yönelik beklentisine atıfta bulunan Marneffe, arz fazlasının IEA’nın tahmini kadar yüksek olmayacağını ve talep ile arzın dengede kalacağını bildirdi.

“Arz Fazlası Ortaya Çıkabilir”

ABD merkezli enerji enformasyon şirketi Energy Intelligence Group Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, jeopolitik gelişmelere dikkat çekti ve bunların uzun vadede eğilimler oluşturmasa da kısa vadede piyasaların etkilenebileceğini paylaştı.

İsrail-Filistin arasındaki çatışmanın petrol fiyatlarında korkulduğu gibi bir etki oluşturmadığını, Kızıldeniz’de yaşanan gerilimin ise Brent petrol fiyatlarında 4-5 dolarlık bir artışa neden olsa da piyasaların bu yükselişi korumakta zorlandığını belirtti.

Mathonniere, OPEC’in üretim kapasitesi ile ilgili bir problem olmadığını, aksine arz fazlalığı problemiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Rusya’dan Petrol Açıklaması

Rusya Maliye Bakanlığı 9 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada, 2023’te izleme döneminde Brent petrolün varil fiyatının yaklaşık 77,88 dolar olduğunu duyurdu.

Geçen yıl Ural petrolünün varilinin ise ortalama 62,99 dolardan işlem gördüğü belirtildi. Böylece Ural petrolü, G7 ülkelerinin 2022’de Rus petrolüne yönelik başlattığı varil başına 60 dolar tavan fiyatın üzerinde işlem gördü.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.