Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Petrol Piyasasında Önümüzdeki Sürece İlişkin İyimserlik Artıyor

Petrol fiyatları karantina kurallarının kaldırılması ve hayatın normale dönmeye başlamasıyla toparlanıyor. Sektör otoriteleri yeniden eksili seviyelerin gelmeyeceğini düşünüyor.
Petrol Piyasasında Önümüzdeki Sürece İlişkin İyimserlik Artıyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Coronavirüs salgınının küresel petrol talebini %30 oranında düşürmesiyle fiyatlar, geçtiğimiz haftalarda tarihinin en düşük seviyelerine geriledi. Amerikan tipi ham petrolün varili 21 Nisan’da sona eren Mayıs vadeli WTI kontratlarının eksiye inmesiyle 6,50 dolara kadar düşmüştü.

2020’nin Nisan ayı petrol piyasası için tarihe bir kriz olarak geçerken dünya genelinde karantina uygulamalarının gevşetilmesiyle birlikte toparlanma sinyalleri de alınmaya başlandı.

Almanya, İngiltere, Amerika, İtalya ve daha birçok ülke vaka sayısındaki düşüşün etkisiyle Mayıs ayının ilk haftasından itibaren sosyal mesafe kurallarını gevşetiyor.

Hayatın normale dönmeye başlaması petrol piyasasının da denge bulması anlamına gelirken sektör temsilcileri yeniden eksili seviyelerin görüleceğini düşünmüyor.

Petrol fiyatları dalgalı seyretse de geçtiğimiz günlerde yaşadığı sert düşüşleri geride bırakmış gibi görünüyor.
Ham Petrol Fiyatları
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Hükümetlerin sokağa çıkma yasaklarını kaldırması, işyerlerinin açılmaya başlaması kısacası artık hayatın normale dönme aşamasına geçmesi petrol piyasasının toparlanmasına yardımcı oluyor. Talep tarafındaki artışın ve salgının azalmasına bağlı olarak fiyatlar art arda ikinci haftayı da kazançla tamamlamaya hazırlanıyor.

Nisan ayının sonuna doğru ABD’nin petrol depolama ve dağıtım merkezi Cushing, Oklahoma’da artık petrolü koyacak yer kalmadığı bilgisine erişmiştik. Fazla arz, düşük talep depoların dolup taşmasına sebep olmuştu.

Siyah altını koyacak yer kalmayınca gemilerde bekletilmesine karar verilmişti. Ancak ABD’deki stokların geçen hafta düşüşe geçtiği öğrenildi.

GCM Yatırım Ham Petrol Analizi

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 24,98 dolara kadar yükseldi. TSİ 14:40’ta 23,77 dolardan işlem göre ham petrolün varili bu hafta %35,91 oranında yükseldi.

GCM Yatırım analistleri 22,70 – 23,90 aralıklarının takip edilmesi gereken önemli seviyeler olduğunu belirtiyor. Dün 23,55 dolardan kapanan ham petrolün varilindeki fiyat değişimi son 24 saat içinde %0,64 şeklinde gerçekleşti. Analistler olası yükselişte 25,40 ve 27 doların geleceğini düşünüyor.

Şu dakikalarda %0,85 artıda 29,71 dolardan işlem gören Brent petrolün varili, gün içinde 29,35 – 30,67 arasında hareket etti.
Brent Petrol Fiyatları
Kaynak: Investing

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında Cuma günü 30,65 dolara kadar çıktı. Fiyatlar ekonomilerin yeniden açılmaya başlamasıyla birlikte yükselişini sürdürüyor. Brent petrol bu hafta yaklaşık olarak 25-32 dolar arasında hareket etti.

Dünyanın en çok kullanılan ham petrolü olan Brent türünün varil fiyatı son bir yıl içinde %57,55 azaldı. Goldman Sachs Group Inc. emtia araştırma müdürü Jeffrey Currie, talepte iyileşme olduğunu ve Haziran ayının başında arzın üstüne çıkacağını düşünüyor.

CMC Markets Asia Pacific baş piyasa stratejisti Michael McCarthy ise salgına dair iyimserliğin şu günlerde fiyatları desteklediğini söyledi. Ancak stokların halen çok yüksek seviyede olduğuna ve piyasanın bir anda değişebileceğine dikkat çekti.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, yeniden eksi fiyat görme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.
Küresel Petrol Talebi
Kaynak: Statista

Nisan ayında küresel petrol talebinde %30 düşüş olduğunu belirten Birol, Suudi Arabistan ve Rusya üretimi artırmasının da piyasada şok etkisi yarattığını dile getirdi. Piyasalar için “Kara Nisan” yaşandığını ifade eden Fatih Birol, bir yandan üretim bolluğu, bir yandan talep düşüklüğünün etkisiyle fiyatların eksiyi gördüğünü aktardı.

UEA Başkanı toparlanmanın iki ana faktöre bağlı olduğunu düşünüyor. Bunlardan ilkini ülkelerin karantina kurallarını kaldırmasıyla ulaşım sektörünün yeniden canlanacak olması olarak gösterirken, ikincisini ekonomide toparlanma olarak açıklıyor.

UEA Başkanı Fatih Birol Yorumu

Ekonomide düzelme olmasıyla birlikte insanların evlerinden çıkacağını ve akaryakıta olan ihtiyacın artacağını söylüyor. ABD’nin üretimi düşürmesi, yeni rezervler açması ve önemli tedbirler almasıyla fiyatların yeniden eksiyi görme ihtimalinin zayıf olduğunu sözlerine ekledi.

Enerji sektöründen 50 şirketin CEO’su ile görüştüklerini ve herkesin çok kaygılı olduğunu ifade etti. Bazı şirketlerin yeni proje yapma konusunda isteksiz olduğunu ancak bazı büyüklerin gelişen ülkelerdeki küçük şirketleri satın alma girişiminde bulunabileceğini belirtti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu