
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve ortakları coronavirüs pandemisi sırasında petrol talebinde yaşanan tarihi çöküşü düzeltmek için üretim kesintisine devam etmek istiyordu.
Geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen bu olasılık petrol fiyatlarının desteklerken ortaklar arz kısıntısının devam edip edilmeyeceği konusunda bir türlü anlaşma sağlayamadı.
Asıl kararın çıkacağı görüşmelerin bugün yapılması bekleniyordu. Fakat toplantının iki gün sonraya ertelenmesine karar verildi. Petrol fiyatları ise OPEC+’nın görüşmelerinin ertelenmesiyle düşüşe geçti.
Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI) %0,9’a yakın düşerek 44,83 dolara geriledi.
Ham petrolün varili saat 09:13’te %0,8 ekside 44,98 dolardan işlem görüyor. OPEC bakanları normalde bugün yapılması gereken toplantıyı Perşembe gününe erteledi. Toplantıda üretim kesintisi konusunda nihai karara varacaklar.
Farklı fikirlerin ortaya doğmasıyla anlaşma olasılığı da zayıflamış durumda. Üye ülke bakanlarının kimisi piyasanın çok kırılgan olduğunu ve daha fazla üretimi kaldıramayacağını belirtti.
Hatırlanacağı üzere Mart ayında tüm dünyada hayatın neredeyse durma noktasına gelmesi ile birlikte petrol talebi tarihinin en sert çöküşünü yaşamış ve bu durum fiyatlara aynı şekilde yansımıştı. En büyük üreticiler ise piyasayı yeniden dengeye kavuşturmak amacıyla arz kesintisi yaparak fiyatların bir nebze olsun düzelmesini hedefledi.
Planlandığı gibi petrol fiyatları kriz öncesi dönemden bu yana kayıplarının büyük kısmını alırken OPEC ve ortakları bu kez yeni bir üretim kesintisine gerek olmayacağını beyan etmeye başladı. Bu durum ise birlik içerisinde anlaşmazlıkların artmasına sebep oldu.
Öte yandan dünyanın tamamında ikinci dalganın yaşanması ve vakaların artması piyasa için yeni bir risk faktörü oluşturuyor. ABD türü ham petrol alınan tedbirler ve ekonomilerin yeniden açılmasıyla son beş ayda %45 yükselse de yıllık bazda %18 ekside kalmaya devam ediyor.
Şubat vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında 47,39 dolara indi.
Salı günü fiyatların bu denli baskı altında kalmasında Suudi Arabistan enerji Bakanı‘nın OPEC başkan yardımcılığından istifa edebileceğini söylemesinin de etkisi oldu. Pazartesi günü yapılan görüşmelerde üretim kısıntısının devam etmesi veya sona erdirilmesi konusunda uzlaşı sağlanamaması üzerine gerilim arttı.
Hafta sonu yapılan görüşmede ise üretim kesintisinin devam etmesi önerisine Birleşik Arap Emirlikleri ile Kazakistan itiraz etti. Koalisyon üyeleri eğer anlaşma sağlayamazsa günlük 2 milyon varile yakın üretime yeniden başlanacak.
Brent petrol söz konusu gelişmenin ardından %0,8 oranında kayıp yaşadı. Fiyatlar yıllık bazda %23 negatif bölgede kalmaya devam ediyor. Şu sıralarda ise %0,63 ekside 47,59 dolardan işlem görüyor.
Commonwealt Bank of Australia Emtia Stratejisti Vivek Dhar, OPEC ve ortaklarının bir yandan artan virüs vakaları, diğer yandan Asya ülkelerindeki toparlanma eğiliminin etkisiyle arada kaldığını söyledi. Çin’de Caixin imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım’da 54,9 ile son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, gelen son veriler de ekonominin iyiye gittiğini gösteriyor.