
Geçen hafta Perşembe günü alınan karar gereğince Çin Ticaret Bakanlığı, ABD ile tarifelerin karşılıklı olarak ve eş zamanlı bir şekilde geri çekileceğini açıkladı. Bu karar ABD tarafından da onaylanırken, Cuma günü akşam ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen bir yorum ticaret görüşmelerinde iyimserliğin bir kez daha azalmasına sebep oldu.
Trump tarifelerin geri çekilmesi konusunda fikir birliğine varmadığını belirtti. Finans piyasaları bir yandan ticaret belirsizliğini, diğer taraftan da Hong Kong’daki olayları izliyor. Bir süredir Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde göstericiler çok ciddi zararların oluşmasına sebep olan gösterilerde bulunuyor.
Hafta sonu bu gösteriler yoğunlaştı. Protestocular alışveriş merkezlerine ve metro istasyonuna zarar verdi. Söz konusu gelişmelerle petrol fiyatları yaklaşık 7 haftanın zirvesinden geriledi. MSCI Endeksi %3’e yakın düşerken, Asya borsaları da Hong Kong’daki gerilimin etkisiyle düşüş gösterdi.
Petrol fiyatları ticaret görüşmelerinde iyimserliğin azalması ve Hong Kong’daki şiddet olaylarının etkisi ile düşüş gösterdi.Başkan Trump geçen hafta yaptığı açıklamada tarifelerin geri çekilmesi kararına itiraz etti. Tarifelerin tamamen geri kaldırılmayacağını belirten Trump, sadece ticaret savaşı süresince eklenenlerin kaldırabileceğini söyledi. ABD – Çin arasında yapılan görüşmelerde iyimserliğin azalması finans piyasalarında da havanın bozulmasına sebep oldu.
Güncel Petrol Fiyatları için Tıklayın
Ocak vadeli Brent petrolü geçen hafta %1,3 oranında değer kazandı. Ancak söz konusu gelişmelerle düşüş gösteren Brent petrolün varili 61,80 dolara kadar geriledi. Aralık vadeli Batı Teksas petrolü ise 56,59 doları gördü. Saat 10:00 itibarıyla ham petrolün varili 56,63, Brent petrolün ise 61,80 dolardan işlem görüyor.
Asya Pasifik piyasa stratejisti Stephen Innes, yatırımcıların ticaret görüşmelerindeki ani karar değişikliğinden etkilendiğini söyledi.Ticaret görüşmeleri tüm hızıyla sürerken, finans piyasaları bu gerilimin bir an evvel bitmesini bekliyor. Petrol piyasası da söz konusu gerilimden en çok etkilenenler arasında başı çekiyor. 18 aydır devam eden ticaret savaşı küresel boyutta talep görünümünde azalmaya sebep oldu.
Pazartesi günü fiyatların 7 haftanın zirvesinden düşmesine yol açan bir başka faktör ise Hong Kong’daki şiddet olayları. Hafta sonu protestocular metro istasyonunun camlarını kırarak bilet gişelerine zarar verdi. Gösterilere destek veren bazı milletvekilleri ise gözaltına alındı.
Binlerce kişinin katıldığı gösterilerin çıkış sebebi 3 Nisan’da parlamentoya sunulan “Şüphelilerin Çin ana karası, Çin’in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan’a iadesini kolaylaştıran” yasa tasarısıydı. Şiddet olaylarının artması üzerine Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam tasarının geri çekileceğini duyursa da sokaklardaki tansiyon bir türlü düşmedi.
Hafta başında petrol piyasasından bir başka haber ise Saudi Aramco’nun önümüzdeki 20 yıl için yaptığı talep tahmini oldu.Şirketin ilk halka arz izahnamesinde yer alan bir değerlendirmede gelecek 20 yıl içinde küresel petrol talebinin zirve yapacağı öngörüldü. Ancak bu tahminin IHS Markit Ltd.’nin 2035 yılı için yaptığı tahminlere bağlı olarak yapıldığı aktarıldı. 658 sayfalık izahnameye göre yöneticiler IHS tarafından yayımlanan verilere güveniyor.