
Enerji sektörü küresel salgının en sert vurduğu alanlardan biriyken petrol fiyatlarındaki çöküşün ekonomilere olası etkileri hakkında endişe verici yorumlar geliyor. Örneğin Dubai, karantina, petrol ve pandeminin yarattığı sonuçlarla ekonomik krize doğru sürükleniyor.
OPEC ve OPEC dışı ülkelerin günlük 10 milyon varil kısıntı konusunda anlaşmaları sonrasında petrol fiyatları nispeten toparlansa da düşüş eğilimi devam ediyor. Öyle ki Batı Teksas türü ham petrol haftayı 17.19 dolar seviyesinden tamamladı.
Pandemiyle birlikte tarihi düşük seviyelere gerileyen petrol fiyatlarındaki gelişmeler dikkat çekici ki grafikten de anlaşıldığı üzere düşüş büyük.
4 Ocak’ta 63 doları gören WTI ham petrol, Mart’ın ardından hızla gerilemeye başladı 13 dolar seviyelerine kadar geriledi. Hal böyleyken ekonomisi büyük ölçüde petrole bağımlı olan Rusya’nın durumdan nasıl etkileneceği merak ediliyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada petrol fiyatlarında çöküş yaşanmadığını şöyle ifade etmişti:
“…Petrol fiyatları her ne kadar olumlu bir eğilimde olmasa da bir fiyat çöküşü de yaşanmıyor. Gerekmesi halinde, petrol fiyatlarındaki düşüşün Rus ekonomisine etkisini hafifletmek için gereken tüm araçlara sahibiz.”
Öte yandan dün faiz kararını açıklayan Rusya Merkez Bankası, yarım puanlık faiz indirimi beklentileri doğrultusunda politika faizini yüzde 5.5’e çekti.Böylece politika faizi Şubat 2014’ten bu yana ilk kez yüzde 5.5 seviyesine düşürüldü. Ayrıca ülke ekonomisinin bu yıl yüzde e-4 ila yüzde 6 seviyesinde daralmasının beklendiği bildirilerek gelecek faiz indirimleri için açık kapı bırakıldı. Jeopolitik tahmincisi ve uluslararası ilişkiler stratejisti George Friedman tarafından MarketWatch’da yayınlanan yazı, Rusya’nın petrol çöküşünün en büyük kaybedeni olacağını öne sürdü.
Rusya gibi herhangi bir emtiaya çok fazla bağımlı olan bir ülkenin her zaman savunmasız olacağı belirtilerek emtia fiyatlarının doğa gereği değişkenliği vurgulandı.Ayrıca başta da belirttiğimiz gibi Rusya’nın Suudilerle anlaşma çabalarının petrol fiyatlarını destekleyemediği kaydedildi. Geopolitical Futures Kurucu Başkanı Friedman, Rusya’nın şu andaki mücadelesinin çöküşten kaçınmak olduğu yönündeki yorumuyla ilgi uyandırdı.
Bu arada Mart başında Rusya’ya karşı fiyat savaşı başlatan Suudi Arabistan, Brent petrolün 15 dolarla 21 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle üretim takvimi kesintisini öne aldı.
Kuveyt ve Nijerya da üretimi kısmaya başladıklarını duyurdu. Rusya Maliye Bakanı ise talep ve fiyatların düşmesiyle 13,4 milyar dolarlık ek borçlanmaya ihtiyaçları olduğunu açıkladı. Devlete ait televizyon programında konuşan Siluanov, Rusya Ulusal Varlık Fonu’ndan federal bütçeye 2 trilyon ruble (27 milyar dolar) doğrudan transfer beklediklerini dile getirdi.