
Petrol, bu sabahın erken işlemlerinde yüzde 16 oranında düşüş kaydetti. Haftanın ilk işlem gününde, dünyadaki depolama alanlarının hızla dolduğuna dair bilgilerle yaklaşık yüzde 25 gerilemişti.
Ham petrol varil başına yüzde 19 civarında düşüşle 10,34 dolardan işlem görüyor. Dünkü işlemlerde 14,81 dolardan hızlı bir geri çekilme yaşayan ham petrol, 11,91 dolara kadar gerildi.
Dünkü kapanışı 12,78 dolardan yapan ham petrol, bugünkü işlemlere düşüşle başladı. Asya’da kısa süreliğine 13,16 doları gördükten sonra 10,12 dolara kadar düştü.

Uluslararası gösterge Brent petrolü ise yüzde 6,76 oranında düşüşle 19,99 dolara geriledi. Her petrol sözleşmesi, dokuz haftanın sekizinde düşüş kaydetti.
Petrol piyasasında bugün görülen düşüş, Birleşik Devletler Petrol Fonu’nun (USO), uzun vadeli sözleşmeler lehine Haziran vadeli tüm sözleşmelerini satacağını açıklamasıyla geldi. Çünkü bu haber, Mayıs ve Haziran aylarında ABD petrol sektörünün toparlanmasına dair umutların zayıf olduğunu gösterdi.

Uzmanların tahminlerine göre; koronavirüs pandemisi, küresel petrol talebinin üçte birini sildi. Salgın nedeniyle petrol talebinin düşmesi ve arz fazlalığının ortaya çıkmasıyla birlikte bu sert düşüşler kaydediliyor.
Nisan ayının başında OPEC ve petrol üreten diğer müttefikler, geçen Cuma itibarıyla piyasadan günde 10 milyon varillik rekor bir kesintiyi kabul ettiler. Exxon ve Chevron gibi ABD şirketleri de operasyonlarını ölçeklendirdi.
Petroldeki bu düşüşler doğal olarak petrol şirketlerinin hisselerini de olumsuz etkiliyor.
Örneğin; halka arz edilmesiyle birlikte dünyanın en değerli şirketi olan Saudi Aramco hisseleri, yılbaşından bu yana yüzde 13 civarında değer kaybetti.
Saudi Aramco hisseleri, 11 Aralık 2019 tarihinde ülkenin Tadawul Borsası’nda işlem görmeye başlamıştı. İlk işlem gününde hisseler, 32 riyalden 35,2 riyale kadar yükselmişti. İkinci işlem gününde ise piyasa değeri kısa süreliğine 2 trilyon doları gördü. 16 Aralık’ta 38 riyal ile en yüksek seviyesini kaydeden hisseler, o tarihten bu yana geriliyor desek yanlış olmaz.
Aramco hisseleri, 2020 yılına 35,10 riyalden başladıktan sonra 9 Mart’ta ilk dip noktasını 28,35 riyal ile gördü. Ardından bir miktar toparlanma eğilimi gösterse de 16 Mart tarihinde 27,80 riyale geriledi. Bu tarihte nereydeyse tüm dünyaya yayılan koronavirüs nedeniyle karantinalar işlemeye başlamıştı.
Hisseler şu anda yüzde 0,50 civarında düşüşle 30,65 riyalden işlem görüyor.
İngiliz enerji devi British Petroleum (BP) hisseleri, 2020 yılının başından bu yana yaklaşık yüzde 35 oranında düşüş kaydetti.
BP, bugün 2020’nin ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Koronavirüs ve azalan depolama kapasitesine yönelik endişelerle birlikte yılın ilk çeyreğine ait net kârında önemli bir düşüş bildirdi.
Net kâr için bir gösterge olarak kullanılan maliyet kârının ilk çeyrekte 800 milyon dolar olduğunu açıkladı. Bu rakam, 2019 yılının ilk çeyreğinde kaydedilen 2,4 milyar dolara göre yüzde 67 düşüşe işaret etti.
BP CEO’su Bernard Looney, ilk çeyreğin çok acımazsız bir ortam olduğunu söyledi. İkinci çeyrekte, bu yıl için dünya genelinde günlük petrol talebinin yaklaşık 16 milyon varil azalacağını düşündüklerinden bahsetti. Bu seviyenin, 2008’den 2009’a kadar küresel mali krizde görülen talep yıkımının yaklaşık 5 katına eşit olduğuna dikkat çekti.
Royal Dutch Shell ise 1 yıllık bazda yüzde 38,58 oranında ekside performans gösteriyor.
Shell hisseleri, bugün yüzde 1’i aşan yükselişle 16,41 Euro’dan işlem görüyor. 2020 yılına 26,55 Euro’dan başlayan hisseler, o tarihten bu yana düşüş kaydediyor. 18 Mart tarihinde 10,68 Euro ile tüm zamanların en düşük seviyesini kaydetti.
Şu anda arz fazlalığı ve talep eksikliği nedeniyle hisselerin sınırlı bir hareket alanı olduğu söyleniyor. Şirketin yıllardır yatırımcıya verdiği güven ve ödediği temettü ile düşük fiyatların alımla yükseldiği de yorumlanıyor.
ABD’li petrol devi ExxonMobil ise 1 yıllık bazda yüzde 42,59 oranında ekside performans gösteriyor.
Exxon hisseleri 70,90 dolardan 2020 yılına başladı. Yıl başından bu yana yüzde 30 civarınd değer kaybeden hisseler, karantinaların başlamasının ardından 23 Mart’ta 31,45 dolara kadar geriledi. Bu seviye, yaklaşık 17 yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.
Exxon, arz fazlalığı konusunda harekete geçen şirketlerden birisi. Hisseleri dünkü işlemleri yüzde 0,48 oranında artıda 43,94 dolarda sonlandırdı.