Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Türkiye’nin Dış Ticaret Açığını Olumlu Etkileyecek

TİM Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, koronavirüsün küresel ticaret için bir risk unsuru olduğunu ancak düşen petrol fiyatlarının Türkiye’nin dış açığını azaltmada olumlu etki yaratacağını söyledi.
Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Türkiye’nin Dış Ticaret Açığını Olumlu Etkileyecek
Son Güncelleme: 
Yorum

Çin’de ortaya çıkan ve dünyanın birçok ülkesine yayılan koronavirüs petrol talebinde düşüşe yol açtı. Dün ham petrolün varil fiyatının 49 dolara gerilemesinin ardından OPEC ve ortakları acil bir toplantı yapma kararı aldı.

Salı günü yapılacak toplantıda düşen fiyatlar ve talep hakkında ne gibi tedbirler alınacağı değerlendirilecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, koronavirüsün ihracatımızı olumsuz etkileyebileceğini fakat dış ticaret açığının azalmasında faydası olacağını söyledi.

Rüstem Çetinkaya, yeni yıla rekorla başlayan ihracattaki olumlu tablonun süreceğini belirtti.

Rüstem ÇetinkayaTicaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Ocak ayında ihracat yıllık bazda %6,1 oranında artışla, 14 milyar 765 milyon dolara yükseldi. 12 aylık ihracat rakamı ise 181 milyar 567 milyon dolar oldu.  TİM Sektörler Konseyi Üyesi Çetinkaya, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının sona erip, faz bir anlaşmasının imzalanmasıyla 2020’ye olumlu bir başlangıç yapıldığını söyledi.

Fakat hemen ardından Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan virüsün küresel ekonomi üzerinde önemli bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Çin’in Türkiye’ye ithalat kısmında ticaret ortağı olduğunu belirten Çetinkaya şu an için herhangi bir aksama olmadığını kaydetti. Fakat virüsü salgınının devam etmesi halinde siparişlerin ertelenebileceğini ve bazı ürünlerin tedarik aşamasında sıkıntı yaşanabileceğini söyledi.

Coronavirüs salgınının hem Türkiye hem de küresel ticaret için bir risk olduğunu ifade eden Çetinkaya, bunun ihracatımız üzerinde olumsuz bir faktör olabileceğini yorumladı.

Virüs Dış Ticaret EtkisiOcak ayına rekorla başlandığını hatırlatarak, ihracatta senenin devamında da yeni rekorlar görüleceğini belirtti. Türk lirasının hala rekabetçi kur olmaya devam ettiğini ve ekonomideki toparlanmanın hız kesmeden sürdüğünü kaydetti.

Merkez Bankası’nın ardından kamu ve özel bankaların faizlerde indirime gitmesi ile yatırımların artacağını, bu doğrultuda hem üretim hem de ihracat rakamlarında artış olacağını dile getirdi.

Rüstem Çetinkaya petrol fiyatlarında şu günlerde gerçekleşen düşüşün Türkiye’nin dış ticaret açığını azaltma kısmında olumlu etki yaratacağına dikkat çekti.

Açıklamasının devamında, “Şu an ihracatımız ve dış ticaretimiz için en büyük risk corona virüsü olmaya devam ediyor. Bu da enerji fiyatlarındaki düşüş dolayısıyla dış ticaret dengemize pozitif katkı yapıyor.” ifadesine yer verdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu