Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri operasyon sonrası Batılı ülkeler ekonomiyi çökertmeye yönelik yaptırım kararları almaya başladı. Bu yaptırımların önümüzdeki süreçte artabileceği belirtiliyor.
Son aktarılan bilgilere göre Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına maruz kalmak istemeyen küresel ticaret şirketleri, devlet kontrolündeki petrol şirketlerinden yaptığı ham ve yakıt alımlarını 15 Mayıs’a kadar azaltmayı planlıyor.
AB, Rusya’ya yönelik yaptırım kararları aldı ancak petrol ithalatını yasaklamadı. Almanya gibi bazı ülkeler büyük ölçüde Rus petrolüne bağımlı ve alternatiflerini değiştirecek altyapıya sahip değil.
Şirketler Alımlarını Azaltıyor
Reuters’e konuşan kaynaklar ticaret şirketlerinin, Rusya’nın uluslararası finans sistemine erişimini sınırlamayı amaçlayan mevcut AB yaptırımlarındaki dile uymaya çalıştıkları için Rus enerji grubu Rosneft’ten alımlarını azalttığını bildiriyor.
AB’nin yaptırımları kapsamında, enerji tedarikinin sağlanması için kesinlikle gerekli görülen Rosneft ya da Gazpromneft şirketlerinden petrol alımına izin veriliyor. Büyük bir Rus petrol alıcısı olan Trafigura, geçerli tüm yaptırımlara tam olarak uyacağını ve işlem hacminin 15 Mayıs’tan itibaren daha da düşeceğini bildirdi.
Bir diğer büyük alıcı olan Vitol, son 15 Mayıs tarihi hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Rus petrolünün ticaret hacminin ikinci çeyrekte önemli ölçüde azalacağını ve 2022’nin sonuna kadar ticaretin durduracağını belirtti.
Rusya’ya yönelik yaptırımlar, Shell gibi birçok batılı Rus ham petrol alıcısının yeni spot alımlarını durdurmasına neden oldu.
Rusya Kaybını Başka Pazarlarda Telafi Ediyor
Avrupa’daki rafineriler, Rus ham petrolünü işleme konusunda giderek daha isteksiz hale geliyor. Bu, Rusya’nın ihracatını kesintiye uğratıyor. Çin ve Hindistan’dan yapılan alımların ise devam ettiği ve Rusya’nın kaybını hafiflettiği belirtiliyor.
Rosneft ve Gazpromneft hacimleri Nisan ayında 29 milyon varil olarak gerçekleşti ve bu Rusya’nın batı limanlarından yapılan ham petrol ihracatının yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor.
Uluslararası Enerji Ajansı, Rusya petrol arzının Mayıs ayına göre günde 3 milyon varil azalabileceğini bildiriyor. Enerji ticareti firmaları, mevcut Batı yaptırımlarından kaynaklanan riskler ile karşı karşıya.
Kıdemli bir ticaret kaynağı, “Tüm şirketler, ne yapıp ne yapamayacaklarını anlamak için avukatlarıyla görüşüyor. Bunun tüm tedarik zinciri, nakliyeciler, sigortacılar için ne anlama geldiği açık değil” diye konuştu.