Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de talebin toparlanmasına yardımcı olabilecek COVID kısıtlamalarının daha fazla gevşetilmesi umutlarıyla yukarı yönde hareket ediyor. Brent ham petrol haftalık bazda yüzde 3’e yakın yükseldi ve 87 dolar seviyesinden işlem görüyor. Fiyat hafta içerisinde 89 dolara dokunmuştu.
Ham petrol tarafında ise haftalık kazanç yüzde 6’yı aştı ve varil fiyatı 80 dolar seviyesinde. Fiyat dün 83 dolara kadar çıkmıştı. Her iki gösterge de, art arda üç haftalık düşüşün ardından ilk haftalık kazançlarını elde etme yolundaydı. Diğer yandan hafta sonu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, hafta sonu üretim oranını belirleyeceği toplantısını gerçekleştirecek.
İlgili kaynaklar Çin’in önümüzdeki günlerde COVID-19 karantina protokollerini gevşeteceğini ve kitle testlerini azaltacağını duyurmaya hazır olduğunu söyledi. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Çin’in COVID stratejisindeki değişikliklerin, ekonominin toparlanmasını sürdürmek ve dengelemek için kritik olacağını belirtti.
ANZ Research analistleri bir notta, “Petrol talebi, virüsü kontrol altına almak için alınan katı önlemler nedeniyle zarar gördü.” ifadelerine yer verildi. Petrol piyasası, ABD tüketici harcamalarının Ekim ayında sağlam bir şekilde artmasının ardından 16 haftanın en düşük seviyelerine gerilemişti.
Diğer yandan Avrupa Birliği hükümetleri Rus petrolünün varil başına 60 dolarlık üst sınırını piyasa fiyatının yüzde 5 altında tutacak bir ayarlama mekanizmasıyla geçici olarak kabul etti.
BofA Global Research, yayınladığı bir notta, Rus ham petrol fiyatlarının sınırlandırılmasının, alıcıların küresel piyasada petrol için daha fazla ödeme yapmasına yol açacağını ve 2023’te fiyatlar üzerinde büyük bir yukarı yönlü risk oluşturduğunu söyledi.
Rusya’nın önemli ölçüde daha az petrol üretmesi durumunda fiyatların artabileceği kaydedildi. BofA, Rusya’nın petrol üretiminin 2023 için günde 10 milyon varil olacağını tahmin ederken, Uluslararası Enerji Ajansı günde 9,59 milyon varil üretim öngörüyor.