
Sene başından bu yana sert düşüşlere maruz kalan petrol fiyatları, yılın yedinci ayını geride bırakmak üzere olduğumuz şu günlerde halen çok düşük seviyelerde seyrediyor.
Dünya genelinde 16 milyona doğru ilerleyen koronavirüs vakaları, talepte toparlanma olacağı endişesi ve ABD ile Çin arasında yeniden artan gerilim petrol üzerinde baskı yaratan faktörler olarak sıralanıyor.
Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), varil başına 40,78 dolara kadar geriledi.
Önceki kapanış seviyesi 41 dolar olan ham petrolün varil fiyatı haftanın son işlem gününde %2’den fazla düşüş gösterdi. Saat 10:30’da %0,73 ekside 40,77 dolardan işlem gören ham petrol kontratı bu hafta ortalama %1,3 oranında yükseliş kaydetti.
Analistler 40,40 ila 41,40 arasında dört saatlik kapanışlarda yükselişin devam edeceğini düşünüyor. Bu seviyelerin üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 42,50 – 43,50 – 44,50 seviyelerinin gündeme geleceği öngörülüyor. 40,40 altında kapanışlarda ise 39,80 ve 39,0 seviyelerine doğru inişlerin gerçekleşebileceği tahmin ediliyor.
Fiyatlar üzerinde baskı yaratan unsurların başında dünya genelinde artmaya devam eden Covid-19 vakaları yer alıyor. Güncel rakamlara göre toplam enfekte sayısı 15 milyon 660 bin, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 636 bini geçmiş durumda.
Salgının başlamasından bu yana yedi ay geçmesine rağmen hala yayılma hızının gerçek anlamda kontrol altına alınamaması petrolde yeniden talep endişesini doğurdu. Bunun yanında dün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklandı.
Mart ayından bu yana düşüş gösteren işsizlik maaşı başvuruları, ilk defa yükselirken 1 milyon 416 bine çıktı. Bu gelişme dünyanın en büyük ekonomisine sahip Amerika’da istihdamda toparlanmanın tahmin edilenden daha yavaş olduğunu gösterdi.
Eylül vadeli Brent petrol, ICE Futures Europe piyasasında, 43 dolar sınırına kadar dayandı.
Brent petrolün varili şu dakikalarda %0,25 ekside 43,20 dolardan işlem görüyor. Dün 43,31’den kapandıktan sonra bu sabah 43,33’ten başlangıç yaptı. İşlem saatleri içinde 43,02 dolara kadar geriledi. Analistler ABD ile Çin arasında yaşanan gerilimin de fiyatları aşağı çektiğini belirtiyor.
ABD bu hafta başında Çin’den Houston’daki konsolosluğunu kapatmasını istedi. Karşı hamlede geç kalmayan Çin ise ABD’den Chengdu kentindeki konsolosluğunu kapatması talimatını verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, aldıkları bu tedbirin ABD’nin haksız kararına karşı meşru ve gerekli bir cevap olduğunu söyledi. Tüm yapılanların yasalara ve diplomatik pratiklere uyumlu olduğunun altını çizdi.
İki ülke arasında zaten geride bıraktığımız iki yıl boyunca oldukça hararetli süren ticaret savaşları yaşanmıştı. Ocak ayında yapılan birinci aşama anlaşma ile sular durulmuştu. Ancak Aralık ayında ortaya çıkan virüsün sıfır noktasının Çin’in Wuhan kenti olması, ABD Başkanı Donald Trump’ın, pandeminin yayılmasında bu ülkeyi suçlamasına sebep oldu.
Sonrasında bir de Hong Kong’a yönelik imzalanan ulusal güvenlik yasası eklenince, ipler iyice gerildi. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında artan tansiyon, ABD’de ham petrol stoklarının artması ve artan vakaların petrol talebini beklenenden daha yavaş bir şekilde düzelteceği endişesi fiyatların bir türlü yükseliş trendinde kalıcılık sağlamasına engel oluyor.