
Koronavirüs salgınının bütün dünyada hayatı durma noktasına getirmesi ile yaşanan küresel talep şoku petrol fiyatlarında da tarihi düşüşlere sebep olmuştu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) aldığı üretim kısıntısı kararının yanında son haftalarda karantina kurallarının gevşetilip, hayatın normale dönmeye başlamasıyla fiyatlarda hafif hareketlilik gözlendi.
Bunun yanında Enerji Enformasyon İdaresi’nin (EIA) tarafından açıklanan veriler Amerika Birleşik Devletleri‘nde ham petrol stoklarının son iki haftadır düşüşe geçtiğini bildirdi. 21 Mayıs tarihli rapora göre rafinerilerin varil başına kazancı 2019 yılında bir önceki yıla kıyasla düşüş gösterdi. Petrol bulma maliyetlerinde ise %13 oranında artış kaydedildi.

Stokların azalması talep tarafında artışın olması petrol fiyatlarının 15 ayın en uzun günlük yükselişini gerçekleştirmesini sağlarken, varil başına 34 doların üzerini gördü. Fakat ABD ile Çin arasında yaşanan gerilim bu olumlu tabloya gölge düşürüp, fiyatların haftanın son işlem gününde yeniden düşüşe geçmesine sebep oldu.
ABD ham petrolünün varili Cuma günü 30 dolara kadar geriledi.
Ham petrol fiyatları birçok ülkede karantina kurallarının kaldırılıp işyerlerini açılmaya başlaması ile birlikte çok hızlı bir şekilde toparlanma gösterdi. Son iki ayın en yüksek seviyesine ulaşan fiyatlardaki hızlı toparlanma uzmanları bile şaşırttı.
Çünkü dünya genelinde 5 milyonu aşkın vakanın olduğu pandemide hala ikinci dalga riski bulunuyor. Pek çok uzman bu olasılığın göz ardı edilmemesi gerektiğini her yorumunda yineliyor.
Ancak insanların yavaş yavaş evlerinden çıkıp işlerine gitmeye başlaması, uçuş tarihlerinin de açıklanmasıyla birlikte piyasada artan iyimserlikle petrol yükselişe geçmişti.
Temmuz vadeli Brent petrol 33 dolara kadar inerken saat 10:52 itibarıyla %5,55 ekside 34,04’ten işlem görüyor.
Brent türü ham petrolün varili 36 doları, ABD ham petrolünün ise 34 doları aştı. ABD ile Çin arasında başlayan ve son günlerde hararetlenen gerilim fiyatların çıktığı seviyeden inmesine sebep oldu.
ABD ham petrol ise şu dakikalarda %6,57 ekside 31,70 dolarda seyrediyor. GCM Yatırım analistleri dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında artan gerilimin yanında, Çin’in toparlanmasına yönelik beklentilerinin zayıflamasının ve bir büyüme hedefi belirleyememesinin de fiyatları baskıladığını söylüyor.
Çin National Petroleum Corp araştırma birimine göre, ülkenin petrol talebi bu yıl yaklaşık %5 düşüş gösterecek. 31,20 dolar altındaki kapanışlardan hemen sonra 30 ve 28,55 dolar seviyelerini bekleyen analistler, 33 üstünde kalıcılık sağlaması halinde 34,60 ve 36,10 bandının mümkün olduğunu aktarıyor.
Ahlatcı Forex günlük analizinde ise ABD ham petrol stoklarının %0,9 azalarak 526,5 milyon varile gerilemesinin piyasanın dengelenmesinde yardımcı olduğu ifade edildi. Sydney’deki CMC Markets baş pazar stratejisti Michael McCarthy son gelişmelerin petrol piyasasında dikkatli olunması gerektiğini gözler önüne serdiğini söyledi.

Washington hükümeti Çin’i koronavirüs salgınını kasıtlı olarak çıkardığı iddiasıyla suçluyor. Bu durum iki ülke arasında yeni bir gerilimi başlatırken, bu durum petrol dahil diğer tüm piyasalarda da etkisini hissettiriyor.
ABD Senatosu Çarşamba günü Çinli şirketlerin Amerikan borsalarında işlem yapmasını kısıtlayabilecek bir yasa çıkardı. Ekonomist İstihbarat Birimi ekonomist yardımcısı Tianjun Wu, gelen yasa ile daha fazla Çinli şirketin Hong Kong gibi alternatif ülkelere kayacağını dile getirdi.