Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Perakendede 4Ç25’te net kâr tarafında zayıf sonuçlar bekleniyor

Perakende sektörünün 2025 yılının son çeyreğini kötü geçirdiğine işaret eden tahminler açıklandı. Net kârlarda bariz düşüş öngörülüyor.
Perakendede 4Ç25’te net kâr tarafında zayıf sonuçlar bekleniyor
HABER GİRİŞ

2025 yılının son çeyreğine ilişkin finansallar perakende sektörü için olumsuz sonuçlar getirebilir. Yüksek vergi giderlerinin kârlılığı baskılaması beklenirken, hem çeyreklik hem de yıllık düşüş bekleniyor.

Sizce BIMAS Fiyatı Ne Olur?
Sonuçları görmek için lütfen katılım sağlayınız.
Düşük
Düşeceğini Düşünüyorum
Yükseleceğini Düşünüyorum
Yüksek

Yapı Kredi Yatırım tarafından yayımlanan 4Ç25 tahmin raporunda perakende sektörünün 4 şirketi için pek de iç açıcı olmayan tahminler paylaşıldı.

Bim Birleşik Mağazalar’ın (BIMAS) net kârının 4.031 milyon TL ile yıllık yüzde 20 ve çeyreklik yüzde 27 azalması tahmin edildi.

Kurum, “Gelirlerin hızlı mağaza açılışlarıyla ve benzer mağaza satışlarındaki büyümeyle beraber reel olarak yıllık yüzde 7 artmasını ve VAFÖK marjının geçen seneki yüksek baza rağmen büyük ölçüde gelir büyümesine yatay seyretmesini bekliyoruz. Öte yandan ertelenmiş vergi giderinin net kârı baskılamasıyla beraber (görece diğer perakendecilere göre daha az) net kârda yıllık yüzde 20 daralma tahmin ediliyoruz,” değerlendirmesini yaptı.

Mavi Giyim (MAVI) için net kâr tahmini 168 milyon TL olarak açıklanırken, yıllık yüzde 37 büyüme ve çeyreklik yüzde 84 daralmaya işaret edildi.

Migros (MGROS) için 319 milyon TL net kâr tahmin edilirken, yıllık yüzde 66 ve çeyreklik yüzde 92 daralma öngörüldü.

Analistler, şirketin yaklaşık yüzde 3 satış alanı büyümesiyle beraber gelirlerini reel yüzde 5 civarı büyümesini ve VAFÖK marjını korumasıı beklediklerini açıkladılar.

Şok Marketler (SOKM) için 49 milyon TL net zarar tahmin edilirken, “Şirketin 4Ç25’te 25 mağaza açılışı, yüzde 1,5 benzer mağaza trafiği büyümesi elde etmesini ve yaklaşık yüzde 1 reel sepet büyüklüğü artışı yakalamasını bekliyoruz. Operasyonel sonuçlar iyi olsa da net kâr tarafında yıllık bazda daha düşük parasal kazanç ve artan ertelenmiş vergi giderinin net kârlılığı baskılamasını ve şirketin 4Ç25’te net zarar kaydetmesini bekliyoruz,” değerlendirmesi yapıldı.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/4Ç Kar/Zarar 28.74%-71.26%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.