175. sayısı yayımlanan TEPE’de negatif seyir sürerken perakendecilerden geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı yüzde 58,8’den yüzde 56’ya geriledi. Önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 38’den yüzde 35’e geriledi. Ayrıca, önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyenlerin oranı yüzde 66,8 oldu.
Perakende güvenine alt sektörlerinden en fazla artış, tekstil, hazır giyim ve ayakkabıda oldu. Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörlerindeki değişim de ortalamanın üzerinde gerçekleşti.
Buna karşılık; diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, motorlu taşıtlar ve mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri sektörleri ise ortalamanın altında değer aldı. Perakende güveni en fazla Kuzeydoğu Anadolu’da yükseldi.
Güneydoğu Anadolu, Doğu Marmara, İstanbul, Batı Anadolu ve Ortadoğu Anadolu bölgelerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşti.
Kuzeydoğu Anadolu, Orta Anadolu, Ege, Batı Karadeniz, Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Batı Marmara bölgelerinde ise ortalamanın altında değer aldı.
Açıklanan son veriler Türkiye ekonomisinde stagflasyon endişelerini artırırken Mahfi Eğilmez, dün verdiği demeçte, “Türkiye için stagflasyon riski var. İki aydır esnaf, sanayici, tüccar durgunluk şikayeti içinde. Elimizdeki sanayi üretimi, ticaret rakamı haziran rakamları. İki üç aydır yaşanan şeyi biz yeni görüyoruz. Ekonominin durgunluğa doğru gittiği çok net görülüyor. Stagflasyon işaretlerini net bir şeklide görüyorum.” dedi.