
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Çin Askeri Güç Raporu’nun tamamlayıp Kongre’ye sundu. Yayımlanan raporun, Çin’in ABD’nin ulusal güvenliğine, özgür ve açık bir uluslararası sisteme yönelik en önemli sistemik meydan okuma olarak gördüğü belirtildi.
Rapor için “Yükselen süper güçle ilişkileri yönetmeye çalışan ABD ordusunun karşılaştığı zorlukları ortaya koyuyor.” ifadesine yer verildi.
Çin’in niyetinin giderek daha netleştiği belirtilen açıklamada, Halk Kurtuluş Ordusu’nun gelecekteki askeri modernizasyon hedeflerini değerlendirmenin bu açıdan çok önemli olduğu aktarıldı.
Bir üst düzey yetkili, Çin’de daha zorlayıcı askeri davranış eğilimi olduğunu söyledi. “Hint-Pasifik bölgesinde, bazılarını tehlikeli olarak vurgulayacağımız da dahil olmak üzere daha zorlayıcı ve saldırgan eylemler gördük” denilen açıklamada, bunlara güvenli olmayan davranışların da dahil olduğu bildirildi.
Nükleer Savaş Başlığı Sayısı 1500’ü Geçecek
Şu anda Çin’in stoklarında 400’den fazla operasyonel nükleer savaş başlığı olduğu belirtilen raporda, bu modernizasyon çabasının devam etmesi halinde bu sayının 2035 yılına kadar 1500’e çıkacağı öngörüldü.
Yetkili isim, raporun bir düşmanın operasyonel sistemindeki önemli güvenlik açıklarını belirlemeye yardımcı olmayı ve ardından bu güvenlik açıklarına karşı hassas saldırılar başlatmayı amaçladığını açıkladı.
Ele alınan konulardan bir diğeri ise Çin’in ekonomik, siyasi, sosyal, askeri ve güvenlik gelişmelerinin koordine edilmesi, Xi Jinping’in 2049’a kadar ulusal gençleşme için ortaya koyduğu iddialı hedefleri desteklemesini istemesi oldu.
Pekin ordusunun gelişmiş çift kullanımlı teknolojiler geliştirmeyi ve elde etmeyi amaçladığı kaydedildi.
Ayrıca 2027’ye kadar ordunun modernizasyonunda mekanize, muhabere ve istihbaratın entegre olarak kullanılmasını hedefleyen bir yol izlediği açıklandı.
Çin donanmasının 340 gemi ve denizaltıyla dünyanın en büyük deniz filosuna sahip olduğu belirtildi.