
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde (AKİB) gerçekleştirilen TİM Akdeniz Meclisi toplantısında bazı açıklamalar yaptı. Toplantıya Mersin Valisi Ali İhsan Su, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ve AKİB Koordinatör Başkanı Hayri Uğur ve pek çok ihracatçı katılım gösterdi.
Burada ihracat verilerine ilişkin yorumda bulunan Pekcan, AKİB’in elde ettiği başarılara değinerek her zaman ihracatçılara destek çıkacaklarını duyurdu. Türkiye genelinde gerçekleştirilen ihracat faaliyetlerini ele aldı ve küresel-bölgesel anlamdaki tüm olumsuz durumlara rağmen ihracatın 2019’un 9 aylık döneminde %2,56 oranında arttığını, böylelikle 132,5 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
Türkiye’nin ihracattaki bu başarısını sektör çalışanlarının gayretine borçlu olduğumuzu ifade eden Pekcan, yakalanan bu ivmenin aynı şekilde devam edeceğinden yana tam inançlı görünüyor.Açıklamalarına devam eden Pekcan, 2019’un 8 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracat birim fiyatının 1,37 dolar/kilogramdan 1,17 dolar/kilograma gerilediğini hatırlattı. Bu durumun TÜİK verilerinden elde edilen bilgiler sonucu ortaya çıktığını belirtti ve Eylül ayına ilişkin rakamın 1,07 dolar/kilogram olduğunu sözlerine ekledi.
Meydana gelen bu gerilemeden çeşitli etkenleri sorumlu tutan Pekcan, Euro/dolar paritesine işaret ederek ithalatın dolarla, ihracatın ise Euro ile yapıldığını anımsattı. Ticaret savaşlarının sürdüğünü belirten Pekcan, bundan kaynaklı durumların fırsata çevrilebileceğini belirtti. Gelecek dönemlerde ileri teknolojili üretime ve dışa satıma odaklanılacağını söyledi.
Bu noktada küresel ekonomik büyümenin %3,2 seviyesine revize edildiğini belirten Pekcan, Dünya Ticaret Örgütü’nün küresel ticaret rakamını %2,6 seviyesinden %1,2 olarak revize ettiğini anımsattı. Ardından küresel büyümeden Çin ve Hindistan çıkarıldığı takdirde ekonomik büyüme tahminin %2 seviyesinde olacağını iddia etti.
Faaliyetlerinde ihracatçılarla sürekli iletişim halinde olduklarını belirten Pekcan, hedeflere ulaşma konusunda kendilerine güvendiklerini bildirdi.29 Ağustos’ta açıklanan İhracat Ana Planı’na değinen Pekcan, hedef pazar ve beş hedef sektör stratejisi belirlendiğini açıkladı. İhracat faaliyetlerini artırma kapsamında yüksek teknoloji içeren ürünlere odaklanıldığını belirtti ve bu konuda sağlanan destekleri açıkladı.
Sözü yeniden ihracatta hedeflenen rakamlara ulaşmaya getiren Pekcan, Kalkınma Planı kapsamında 226,6 milyar dolarlık bir hedef konulduğunu ve İhracat Ana Planı ile Bakanlığın sağladığı dijitalleşme programı sayesinde el birliğiyle bu rakamın elde edileceğini bildirdi.
Pekcan’ın ardından konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’de ihracat faaliyetlerinin gün geçtikte yukarı tırmandığını belirtti. Eylül ayında 15,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, bunun Cumhuriyet tarihinde bir rekor olduğunu ifade etti.
İhracatta yakalanan söz konusu bu başarının kendilerine birtakım sorumluluklar yüklediğini belirten Gülle, farklı alanlardaki çalışmalardan söz etti. Önemli bir ticaret merkezi olarak Mersin’i örnek gösteren Gülle, şehrin Türkiye ihracatına sağladığı desteğe işaret etti.
İhracatta teknolojik gelişmelerin yanı sıra pazar çeşitliliğinin de önemli olduğunu vurgulayan Gülle, ihracat faaliyetlerinin nispeten daha düşük olduğu ülkelere özel üretim yapılması gerektiğini düşünüyor.