Modern reklamlar ürün kalitesi ile ilgili ürünlerde duygulardan ziyade, ürün odaklı çalışır. Şirketler, hizmetlerinde olumlu itibar oluşturmak için; internet, yarışmalar, partiler, tanıtım stantları ve televizyon reklamları gibi pazarlama alanlarını kullanır.
Son günlerde sosyal medyanın önemi de yadsınamaz bir gerçek. ALS hastaları için düzenlenen “Buz Kovası Aktivitesi” bunun güzel bir örneğidir. Bu tür kampanyalar, mümkün olduğunca çok insanın dikkatini çekmek için tasarlanmıştır. Tanıtımlardaki yanlışlıklar ve pazarlama hataları, bir markanın itibarını yok edebilir veya onu komik duruma düşürebilir. Günlük kazalarla iç içe yaşadığımız bir dünyada da küçük aksiliklerin yaşanması da kaçınılamaz bir durum.
10 Jagermeister Bombs Havuz Partisi
Jagermeister pazarlamacıları, Meksika’da havuz partisi temalı bir etkinlik düzenlemeye karar verdi. Organizatörler partide duman efekti oluşturabilmek için yüzme havuzunun içine sıvı azot ekledi ve bu olay en talihsiz olaylardan birisi olarak tarihe geçti.
Klor ve sıvı azot birleşince zararlı gaz oluştu ve eğlencedekiler oksijensiz kaldı. Havuzdaki insanlar bayılmaya başladı ve çoğu komaya girdi.
9 McDonalds 1984 Olimpiyatları Kazananlarına Ücretsiz Ürün Veriyor
Dünya üzerindeki şirketler kimliklerini sağlamlaştırmak ister. McDonald’s; 1984 Birleşik Devletler Olimpiyatlarında, Olimpiyat zaferleri kazananlarına ücretsiz Big Mac menü, patates kızartması ve alkolsüz içecekler vaat etti. Fakat aslında olay tam olarak böyle değildi. Firma; altın madalyaya Big Mac, gümüş madalyaya patates ve bronz madalyaya alkolsüz içki vereceğini kastetmişti.
Siyasi bir açıklama yapılarak, ABD’nin en büyük rakibi Sovyetler Birliği atletleri listeden kaldırıldı. Böylece ABD, 1984 Olimpiyatlarında beklenenden çok daha fazla madalya kazandı. 83 altın olmak üzere, toplamda 147 madalya kazanan ülkede neredeyse Big Mac’ler tükendi.
8 J.P. Morgan Twitter Hatası
Twitterda birçok pazarlama hatası görülmüştür. Hatalardan ilki JP Morgan’a aittir. Sosyal medya pazarlama nüfuzundan yararlanmak için herkesin üst düzey yöneticilerine soru sorabileceği bir ortam tasarlandı. Fakat markayı kirletecek yüzlerce ahlaksız soru geldi. Daha sonra hashtag’in kötü bir fikir olduğu kabul edildi.
7 “Yeni Coke” Cola Savaşını Kaybediyor
Coca Cola ile Pepsi birbirlerine üstünlük kurabilmek için yüzyıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nde sosyal sınıfları, siyasi kişileri ve hatta ırk ilişkilerini aşacak derecede mücadele etti.
Coca Cola “Yeni Coke” adıyla, Pepsi ve Coca Cola Classic görünüşünde bir karışım yaparak çıkış yapmaya karar verdi. Coca Cola, kendi şirketinin klasik tarifinden vazgeçerek Pepsi ile kola savaşlarını kaybettiğini itiraf etti. Bu olay ünlü markaya ağır bir darbe vurdu. Dünya çapındaki fanlarını yeniden toplayabilmek için birçok reklam ve tanıtıma gidildi. Coca Cola Classic’in eski formülü yeniden yayınlandı.
6 Pepsi’nin Filipinler’deki Hatası
Marka, dikkat çekmek için bir hediye kampanyası tasarladı. Pepsi, kapağın altında çekilişte çıkan şanslı bir numara sahibine yaklaşık 22 bin dolar ödeyeceğini açıkladı. Ancak Pepsi, kazanan numara olan “349’u” yanlışlıkla 800.000 kapağa basmıştı. Ülkede 480.000 üzerinde kazanan talihli vardı ve şişe fabrikasının önünde ödülünü almak için sabırsızca bekliyorlardı.
Tahmin edilebileceği gibi, Pepsi ödemeyi reddetti ve politik, sosyal ya da başka sorunlarla karşılaşmamak için tesisleri dikenli teller ile güçlendirdi. Anti Pepsi koalisyonları oluştu ve firmanın dağıtım kamyonetleri rutin hale gelen saldırılara uğramaya başladı. Protesto sırasında bir vatandaş “Ben burada ölsem bile, benim hayaletim Pepsi ile mücadele edecek” diye söz verdi.
5 CNN’deki Microsoft Tanıtımında Mavi Ekran Hatası
1990’larda Windows işletim sistemlerini tedarik eden Microsoft, özellikle kurumsal dünyada egemen güç haline geldi. Windows 98 işletim sistemi verimliliği ve kullanıcı dostu tasarımı ile büyük ilerlemeler vaat ediyor ve insanlar tarafından heyecanla bekleniyordu.
Microsoft, Windows 98’i CNN’de tanıtmak için inanılmaz bir anlaşma yaptı. Ancak tarayıcı plug-and-play özelliğini sergilemek için bilgisayara takılı iken, canlı yayında ekrana “ölü mavi ekran” görüntüsü geldi. Daha sonra Bill Gates “ Demek ki henüz Windows 98’e sahip değilmişiz” dedi. İşletim sistemi sonrasında çok başarılı olmasına rağmen, bu olay neredeyse 20 yıl sonra hala internet ruhunda yaşıyor.
4 Hong Kong Nefesinizi Alacak Sloganı
2003 yılında, dünya çapında yayılan şiddetli akut solunum sendromu salgını üzerinde duruldu. Salgın yayılmadan önce yılın başlarında, Hong Kong turizm kurulu “Hong Kong nefesinizi alacak” isimli talihsiz bir reklam yayınladı.
Reklamlar yayınlandığı zaman SARS, 100’den fazla insan üzerinde tespit edildi ve dünyada 3.000 kişiye hastalık teşhisi konuldu. Nefes darlığı, SARS’ın ana belirtilerden biridir ve hastalık, dünyanın geri kalanına yayılmadan önce Çin’de ve Hong Kong’da görülmüştü. Turizm kurulu salgın sırasında reklamları kaldırmak için çok çalıştı, ama artık çok geçti.
3 United Way Bağış Balonları Cleveland’ı Yok Ediyordu
United Way, Cleveland’da bağışa farkındalık kazandırmak için 1,5 milyon balonu havaya serbest bırakarak dünya rekoru kırmaya karar verdi. Hesap edilmeyen bir şey vardı, fırtına! Fırtına geldi ve 1,5 milyon balonu izleyiciler boyunca sürükledi. Yakınlarda, Cleveland’ın hava alanı vardı ve balonlar gökyüzünü kaplamıştı. Fırtına o gün iki kişinin canını aldı. United Way, ölümlere neden oldu ve bu çevre felaketi yüzünden milyonlarca dolar ödemek zorunda kaldı.
2 Malezya Hava Yolları Yarışması
Malezya Hava Yolları 370 sayılı uçuşunun kötü kaderi 2014 yılına damga vurdu. Mürettebat ve yolcuların bulunduğu toplam 986 kişi hayatını kaybetti. İki rakip firma o sene, Malezya hava yollarında rekabet halindeydi. Firmalar, Malezya havayolları üzerinde uçuş kazanmak için bir yarışma yapmanın iyi bir fikir olduğunu düşündü, “Ölmeden önce hayatınızda ne yapmak isterdiniz?” sloganı olan bir kampanya yapmaya karar verdiler. Fakat bu kampanya tam bir patavatsızlık oldu; kendi uçaklarında 537 kişinin ölümüyle gelen tanıtım, şirketler için oldukça kötü bir durum oldu. Kamu tepkisinden sonra havayolu özür diledi ve rekabetin ismi değiştirildi.
1 Ayds – Kilo Verdiren Şeker
Pazarlama felaketinden biri de Ayds ‘ın 1930’lardan beri üretilen kilo kaybı sağlayan popüler şekeriydi. Ürün, Zsa Zsa Gabor dahil olmak üzere, dev ünlülerin kullanımıyla da yeterince popüler oldu. Ancak başarılı 40 yıldan sonra Ayds, Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu Yükselişi hastalığı yarattı. AIDS ile benzer yıkıma sebep olan şeker, endişelere rağmen “Ayds iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur” gibi sloganlarla bu tanıyı yıkmaya çalıştı.
Reklamlar, kampanyalar, sloganlar vs. firmaların ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırıp onları pazarlamalarında her zaman en önemli etken olmuştur. Fakat hayat sürprizlerle dolu, tahmin edilemeyecek küçük bir hatanın nelere mal olduğu ortada. Size en ilginç gelen hata hangisi?