
İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde görülüp zamanla tüm dünyaya sıçrayan Covid-19 salgını, dünya gündemini meşgul eden konuların başında geliyor. Salgında kayıplarını durduramayan ABD, daha önce görülmemiş şekilde zorlanıyor.
ABD ve Çin arasında yıllardır devam eden gerginlik, tüm dünya salgınla savaşırken bile yeniden yükseldi. Yakın zamanda virüsün yayılmasından Çin’i sorumlu tutan Trump’ın bu iddiaları yeni bir gerginliğin tırmanmasına neden olmuştu.
Şu sıralar, iki ülke arasındaki ticaret savaşına yönelik yapılan anlaşmanın birinci aşama maddelerini Çin’in yerine getirmeyebileceği ihtimalleri oluştu. Hal böyle olunca da salgının anlaşmayı bozabileceği düşünüldü.
Analistlerden ABD – Çin İlişkisine Yönelik Yeni Tahmin
Bazı analistler, koronavirüs pandemisinin ABD – Çin’in zaten kötü olan ilişkilerini daha da kızıştıracağını ve hatta küresel gücün Pekin’in yanında olacağını öngörüyor. CNBC’nin haberinde yer alan bu öngörüler, iki ülkenin rekabetinin artacağını söylüyor.
Daha açık bir deyişle Pekin, ABD’de vaka ve ölüm oranlarının yüksek olduğu bölgelerde daha kolay üstünlük sağlama hakkına sahip olabilir. Bununla birlikte diğer bir görüş de salgının ABD ve Avrupa’da yıkıcı etkiler yaratırken, Çin’de ise toparlanmanın olabileceği yönündeydi.
Salgın yayıldığından bu yana zaman zaman Washington ve Pekin arasındaki gerilim yükselmiş ve salgının çıkış noktası hakkında ABD’nin suçlamaları Çin tarafından her seferinde reddedilmişti. Son olarak Başkan Trump tarifeler konusunda Çin’e yeni bir tehdit yöneltti.
Maplecroft analisti Hugo Brennan, şu yorumu kaydetti;
Brennan’ın da ifade ettiği gibi, iki ülke arasındaki anlaşmazlık zaten yıllardır süregeliyordu. Durumun bu hale gelmesi, Trump’ın Kasım ayında yeniden seçilmesiyle Pekin ile olan savaşın 4 yıl daha devam edebileceği tahminlerini oluşturdu.
Ayrıca Çin, salgının yayılmasına neden olması yönüyle yalnızca ABD tarafından da eleştirilmemişti. İngiltere de Avustralya da ülkeyi yeterince şeffaf olmamakla suçladı.
Çin’in salgının en fazla etkilediği bölgelerde küresel güç kurabileceği ihtimali düşünüldüğünde Afrika, Doğu Avrupa, Güneydoğu Asya ve Latin Amerika’nın bazı bölgelerindeki etkinliğini artırabileceği söylendi. Zaten Çin, salgını diğer ülkelere göre daha kolay bir biçimde kontrol altına aldı. Vaka ve ölüm oranlarını ise azalttı.