
Koronavirüs salgının çıkış noktası olan Çin, modern tarihin en kötü ekonomik şokunda ilerlemeye çalışırken ilk çeyrekte yüzde 6,8 daraldığını açıkladı. Çin ekonomisinin üç aylık verilerin tutulmaya başladığı 1992 yılından bu yana ilk kez daralması dikkat çekerken ilerleyen dönemler için daha kasvetli tahminler geldi.
Bu arada Ocak-Mart döneminde perakende satışlar da yüzde 19’luk düşüşle sert darbe aldı. Fakat fiziksel malların online satışları, ortaya iyimser bir tablonun çıkmasını sağladı. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü, Çin’in COVID-19’la mücadele için uygulanan karantina döneminde online satışların yüzde 6 arttığını gösterdi.
Birinci çeyrekte fiziksel ürünlerin online satışları, toplam perakende satışların yüzde 24’üne tekabül ederken fiziksel varlığı olmayan ürünler yüzde 5’ine tekabül etti.
Bu eğilimin nedenlerinden birincisi Çin’in Hubei eyaleti çapında karantina uygulayarak tüketicilere ihtiyaçlarını karşılamaları için çok az seçenek bırakmasıydı. İkincisiyse hem teknoloji devlerinin hem de küçük perakendecilerin e-ticarete hızla adapte olmaları ve dijital meraklısı Çinlilerin diğer ülkelere kıyasla değişimi benimsemeye daha hazır olmalarıydı. Bu noktada tüketici davranışındaki değişimin pandeminin çok ötesinde olabileceği söylendi.
Online marketler ve gıda ürünleri satışları, salgın sırasında yüzde 33 büyürken genel satışlar bu oranın sadece üçte biri seviyesinde büyüdü.
Var olan tüketiciler online alışveriş yapmak için daha fazla zaman harcarken yeni tüketiciler taze ürün alma fikrine ısındı. Buna bağlı olarak önde gelen üç e-market online satışlarda artış bildirdi. Pandemi etkisiyle 200 milyar yuan yatırım yapacağını açıklayan Alibaba’nın Hema’sı artan talebi karşılamak için arzda üç kat büyüme olduğunu belirtti.
MissFresh satışlarda yüzde 300’lük artış, DingDong da yüzde 80 artış kaydetti. E-marketlerin ötesinde tüm online sektörlerin duruma iyi adapte olduğu görüldü. İlk çeyrekte fiziksel mallar için perakende satışların yüzde 25,5’i çevrimiçi olarak gerçekleşti.
Ayrıca sağlık krizi sırasında, küçük perakendeciler hayatta kalmak için hızlı bir şekilde çevrimiçi platformlara taşındı.Şubat ayının ilk yarısında 30 binin üzerinde offline perakendeci Taobao’ya taşındı. Taobao’da ilk kez canlı yapan satış görevlilerinin ve tüccarların satısı Ocak’tan Şubat’a yedi kat arttı. Online perakende satışlar İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve başka yerlerde de arttı. Şubat’tan Mart’a kadar Instacart, Walmart Grocery ve Target’in mobil uygulamaları için günlük indirmeler sırasıyla yüzde 218, yüzde 160 ve 98 oranında yükseldi.
Amazon, istihdamı genişleterek 175.000 kişiyi işe aldı ve ücretleri artırdı. Zaten Bezos, yılbaşından bu yana kazandığı milyar dolarlarla COVID-19’un Amazon’a yaradığını açıkça gösterdi.
Ancak uzun bekleme süreleri ve gecikmeler Avrupalı ve Amerikalı tüketicilere rahatsızlık vermeye devam ediyor. Çin ise bu alanda onlar kadar çok sorun yaşamıyor. Yaşayanlar da problemleri ortadan kaldırmak için adımlar atıyor.
Alibaba’nın kısa süre önce duyurduğu 200 milyar yuan bulut yatırımı da hamlelerden bir tanesi. PIIE’ye göre karantina sırasında pazarın genişletilmesi ve yeni alışveriş rutinlerinin benimsenmesi Çin’deki online sektörün gelişimini daha da ilerletebilir.
S&P Global Market Intelligence, e-ticaretin Çin’in koronavirüs sonrası evde kalma ekonomisini yönlendirdiğini bildirdi. Alibaba ve Tencent destekli JD.com; karantina sırasında market, taze ürünler ve tüketici gerekliliklerinin çevrimiçi satışlarının arttığını, ilk iki ayda fiziksel malların online satışlarının 1,123 trilyon yuana yükseldiğini açıkladı.