
Küresel sağlık krizi, dünya çapındaki tüm ekonomilerde derin yaralar açarken onlardan bir tanesi de Birleşik Arap Emirlikleri.
Bu hafta Moody’s Investors Services tarafından yayımlanan bir rapora göre pandemi Birleşik Arap Emirlikleri ekonomisine ciddi şoklar yaratırken iyileşme uzun sürecek.
“BAE muhtemelen pandeminin etkisinden kurtulmak için mücadele edecek, özellikle de gayrimenkul inşaat, perakende ve konaklama sektörlerine bağımlı olan Dubai’de” diyen rapor, ekonomik daralma ve bunun mali sonuçlarının ekonominin en çok turizm ve ulaşıma bağlı olduğu Dubai’de sert olacağını öngördü.
Big News Network’e göre Moody’s, salgının petrol fiyatlarındaki düşüşe de denk geldiğini, bunun yabancı yatırımları durdurarak ve ekonomik güveni azaltarak petrol dışı ekonomiyi etkileyeceğini belirtti.— Big News Network (@bignewsnetwork) July 25, 2020
Dubaili konut yapıcıların talep yavaşlamaya devam ettikçe pazarın daha fazla zayıflamasıyla karşı karşıya olduğu söylendi. Moody’s ayrıca seyahat kısıtlamalarının uluslararası talebi azaltacağının da üzerini çizdi.
Perakende ve konaklama faaliyetleri ticari gayrimenkul sektörünün kredi kalitesini yönlendirecekken Emaar Malls ve gayrimenkul şirketi Aldar Investment Properties’in zayıflayacağını tahmin etti. Raporda, koronavirüs etkisinin önümüzdeki 12-18 ay içinde Abu Dabi şirketleri için daha az şiddetli olacağı söylendi. Çünkü burada konut arzı ve talebi arasında daha az dengesizlik olduğu kaydedildi.
Pandeminin küresel büyüme ve ticaret üzerindeki dolaylı etkisinin, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki ekonomik büyüme üzerinde önemli bir şok oluşturduğu dile getirilirken Moody’s şöyle dedi:“BAE emlak sektörü son beş yılda önemli ölçüde yavaşladı ve koronavirüsün konut satışlarını daha da yavaşlatmasını ve kira fiyatlarını düşürmesini bekliyoruz.
Gelecek 12-18 ay içinde konut fiyatlarında düşüş bekliyoruz, çünkü BAE pazarlarının çoğu hala arz fazlası nedeniyle kalıcı dengesizlikten muzdarip. Bu kısmen, Expo 2020’ye yönelik Dubai’deki inşaat telaşının ve yavaşlayan talep büyümesinin sonucudur.”

Kaldı ki pandemi öncesinde dahi Dubai’nin konut piyasasındaki zorluklar vardı. Hatta geçen sennin sonunda arz fazlası konusunda uyaran gayrimenkul zengini Hussain Sajwani, açgözlülüğün Dubai konut piyasasında felakete yol açacağı konusunda uyarmıştı.