Pakistan’da tüketici fiyatları enflasyonu, gıda yardımı için izdihamda en az 16 kişinin hayatını kaybettiği gün açıklandı. Açıklamaya göre ülkede enflasyon Mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 35,37 oranında arttı. Bu yeni bir rekor seviyeyi temsil ediyor.
kolayca yatırım yapın
Büro, Mart ayı enflasyon rakamının Şubat ayındaki yüzde 31,5’i gölgede bıraktığını, gıda, içecek ve ulaşım fiyatlarının yıllık bazda yüzde 50’ye çıktığını bildirdi. Binlerce insan, bazıları enflasyonun etkisini azaltmak için hükümet destekli bir programın parçası olarak ülke genelinde kurulan un dağıtım merkezlerinde toplandı.
Polis ve yetkililer, son günlerde bu tür merkezlerde meydana gelen izdihamlarda beşi kadın ve üçü çocuk olmak üzere en az 16 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Resmi kayıtlara göre, kamyonlardan ve dağıtım noktalarından binlerce çuval un dağıtıldı.
Enflasyon Tüm Zamanların En Yükseğinde
İstatistik bürosundan bir sözcü, enflasyon rakamının, aylık kayıtların başladığı 1970’lerden bu yana büro tarafından kaydedilen en yüksek yıllık artış olduğunu söyledi. Büro, tüketici fiyat endeksinin Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,72 arttığını belirtirken, yüksek gıda, yemeklik yağ ve elektrik fiyatlarının önemli rol oynadığı kaydedildi.
Mart ayında yıllık gıda enflasyonunu kentsel ve kırsal kesimde sırasıyla yüzde 47,1 ve yüzde 50,2 olarak gerçekleşti. Gıda ve enerjiyi dışarıda bırakan çekirdek enflasyon, kentsel kesimde yüzde 18,6, kırsal kesimde ise yüzde 23,1 olarak açıklandı.
IMF ile Görüşmeler Yürütülüyor
Güney Asya ülkesi, akut bir ödemeler dengesi kriziyle aylardır ekonomik kargaşa içindeyken, IMF ile 2019’da kararlaştırılan 6,5 milyar dolarlık kurtarma paketinin bir parçası olarak 1,1 milyar dolarlık fon sağlamak için yapılan temaslar yürütüyor. Bu görüşmeler henüz sonuç vermedi.
Pakistan’ın döviz rezervleri şu an için ancak dört haftalık ithalatı karşılayacak seviyede. Maliye bakanlığı tarafından açıklanan aylık ekonomik görünüm raporunda, öngörülen enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceği ifadesi yer aldı.
Raporda, yüksek enflasyon beklentilerinin ardındaki nedenler olarak, temel kalemlerdeki göreli talep ve arz boşluklarının neden olduğu sıkıntılar, döviz kurundaki değer kaybı ve son zamanlarda akaryakıt fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü ayarlamalar gösterildi.