Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremlerin ardından bir yandan şehirleri yeniden inşa ettiklerini, diğer yandan da konutların dayanaklı olmasına dikkat ettiklerini ve sıfır atık anlayışına uygun akıllı şehirler kurmaya çalıştıklarını ifade etti.
New York’ta düzenlenen Dünya Şehirler Günü ve Sıfır Atık Girişimi programı basın bilgilendirme toplantısında konuşan Özhaseki, kentlerin afetlere karşı savunmasız olduğu bir dönemden geçildiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin Alpler’den Himalayalar’a uzanan hat içerisindeki deprem riskli ülkelerden biri olduğunu ve son yüzyılda ülkede yıkıcı nitelikte 60 depremin meydana geldiğine vurgu yaptı
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin etkilediği şehirlerde çok sayıda tarihi eser ve binanın da zarar gördüğünü söylerken öncelikli amaçlarının yuvalarını kaybeden vatandaşlar için konut inşa etmek olduğunu belirtti.
“Yerinde Dönüşüm Projesi için 250 Bini Aşkın Başvuru Oldu”
Halihazırda 200 binden fazla konutun inşasının hızla devam ettiği ve deprem bölgesinde Yerinde Dönüşüm Projesine 250 binden fazla başvuru yapıldığı bilgisini verdi.
Projeye başvuranların hibelerle, kredilerle destekleneceğini, bu kişilerin kendi evlerini inşa etmelerine yardımcı olunacağını sözlerine ekledi.
“Yeni Yapılar 10 Şiddetine Kadar Dayanıklı Olacak”
Son depremlerin, Anadolu’da son bin yılda yaşanan en büyük afet olduğuna dikkat çeken Bakan, açıklamasının devamında yeni konutların güvenilir, dayanaklı olmasına dikkat ettiklerini ve sıfır atık anlayışına uygun akıllı şehirler kurmaya çalıştıklarını aktardı.
Depremden etkilenen kentlerin zemininin mikro haritalama çalışmalarıyla incelendiğini, inşa edilmesi planlanan yapıların 10 şiddetine kadar dayanıklı ve sağlam olacağını belirtti.
Özhaseki, ayrıca İstanbul’da açılması planlanan Birleşmiş Milletler Habitat Ofisi’nin, Sıfır Atık Danışma Kurulu’nun çalışmalarına destek ve katkıda bulunacağı bilgisini verdi.