Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihli depremlerin ardından büyük yıkımlar alan afet bölgesinde yeniden yapılanma çalışmaları sürüyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremlerden ağır hasar alan Hatay’da yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
kolayca yatırım yapın
Hatay’da kısa süre önce rezerv alanlarda temellerin atılarak inşaatlara başlandığını söyleyen Özhaseki, yerinde dönüşüm projesi ile 254 bin 195 konut ve 55 bin 677 ticari alan inşa edileceğini duyurdu. Konut ve ticari alan inşalarının kırmızı çizgilerden taviz vermeden yapılacağına işaret etti.
Bakanlık olarak deprem bölgesinde yaraları sarmaya ve bölgesi hızla ayağa kaldırmaya devam edeceklerini kaydederek, rezerv alanı ile Yerinde Dönüşüm projesiyle Hatay’da 309 bin 872 bağımsız bölümün inşa edildiğini bildirdi.
Özhaseki açıklamasında, Hatay şehir merkezinin de Bakanlık tarafından imar ve inşa edildiğini paylaştı.
Hatay’da Pek Çok Kültürel Varlık Yıkıldı
Depremde yıkılan yapıların yanında ağır hasarlı olup yıkılması gereken yapıların da hızla temizlendiğini vurgulayarak, “Temellerimizi attık, atmaya devam ediyoruz. Biz Hatay’ı, merkezini, tüm bölgeyi mühendislerle, mimarlarla, şehir plancılarıyla özel olarak çalıştık.” ifadelerini kullandı.
Hatay’da kentsel tasarım çalışması yapan dünya çapındaki 6 ayrı mimarlık grubuna çalışma yaptırdıklarını aktan Özhaseki, Hatay’ın eskisinden daha güvenli ve güzel bir şehir olacağını öne sürdü.
Depremde pek çok kültürel varlığın yıkıldığını anımsatarak, “Bu anlamda Hatay tarihi Meclis binamız büyük zarar gördü. Anadolu’daki ilk camimiz olan Habib-i Neccar Cami’nin büyük bir kısmı yıkıldı. Pek çok kilise, çarşı gibi tarihi eserler de depremin enkaza çevirdiği yapılar arasında yer aldı.” dedi.