Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitim gündemiyle ilgili açıklamalarda bulundu ve değerlendirmeler yaptı. Yeni eğitim dönemi ile ilgili okulların ihtiyaçlarının karşılanması, bütçelerin aktarılması gibi konularda çalışmaların gerçekleştirildiğini belirtti. Özer, 20 yıldan beri ilk defa okul ders kitaplarına ilave olarak yardımcı kaynakların sıralara yerleştirildiğini söyledi.
kolayca yatırım yapın
Öğretmenlik Meslek Kanunu
Öğretmenler arasında ayrıştırma olacağı ile ilgili spekülasyonların yaşandığını, mevcut seviyede 75 bin uzman öğretmen, 90 bin başöğretmen olduğunu hatırlattı.
Bakan, “Hiç duydunuz mu? Benim çocuğumu uzman öğretmen okutsun, başöğretmen okutsun dendiğini. O, öğretmenin kendi özlük hakkıyla ilgili bir süreç.” dedi.
Öğretmenlerde yer alan kaygılarla ilgili olarak öğretmenlere özgü bir kariyer yolunun açılmasının Öğretmen Meslek Kanunu garantisi altında olduğunu vurguladı.
19 Kasım’da titiz bir çalışmayla süreci yöneteceklerini ve öğretmenlerin büyük çoğunluğunu uzman ve başöğretmen olarak göreceklerini ifade etti.
“Altmış Yıllık Bir Özlem”
Öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azalttıklarını ve son yirmi yılda atanan öğretmen sayısında olağanüstü bir artış gerçekleştiğini aktardı.
Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun altmış yıllık bir özlem olduğunu ve son yirmi yıllık sürece nasip olduğunu belirtti.
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’nın 2005-2006 senelerinde kota dahilinde olduğunu ve yeni sistem ile artık 70 puan ve üzeri alan tüm öğretmenlerin uzman ve başöğretmen olabileceğini ifade etti.
“Sessiz Bir Devrim”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın önceden sadece orta öğretim kurumlarına bütçe gönderdiğini, anaokulları, ilkokulları ve ortaokullarına göndermediğini hatırlattı. İlk defa temizlik, kırtasiye, küçük onarım ve eğitim ortamlarının daha verimli hale gelmesi için bütçe gönderildiğini paylaştı. Ortalama 136 milyon kitap ve 2.sınıftan 12.sınıfa kadar olan yardımcı kaynakların okullara gönderildiğini aktardı. Özer, konuyla ilgili yapılan çalışmalara “Aslında bu, sessiz bir devrimdir.” dedi.
Kayıt paralarıyla ilgili spekülasyonların olduğunu, Bakanlığın okulların ihtiyacını karşılayamıyormuş gibi bir düşünce olduğunu söyledi ve söz konusu algıların artık yıkıldığını vurguladı.
“Okul Yönetimi Kesinlikle Ücret Talep Edemez”
Bakan Özer, velilerin kendi istekleri doğrultusunda okul aile birliğine bağışta bulunabileceğini, ancak okul yönetiminin kesinlikle ücret talep edemeyeceğini söyledi. Hedeflerinin her yaştaki okullaşma oranlarını artırmak olduğunu, Teknofest bünyesinde tüm öğrencilere imkan sağladıklarının altını çizdi.
“Öncelik Verdiğimiz İki Tane Dil Var”
Bakan, önceliklerinin matematik ve yabancı dil olduğunu belirtti. Bunlarla ilgili açılan yaz okullarına yoğun rağbet olduğunu ve yaklaşık 1 milyon öğrencinin yaz okullarından yararlandığını sözlerine ekledi.
Okul Öncesi Eğitim
Okul öncesi eğitimin, OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ülkelerinin yüzde 100’e ulaştırmak istedikleri bir okul türü olduğuna işaret etti.
Hedeflerinin, 5 yaşta okullaşma oranını yüzde 100’e ulaştırmak olduğunu, bu doğrultuda 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni ana sınıfı yapmak üzere yola çıktıklarını belirtti.
Meslek Liseleri
Katsayı uygulaması ile mesleki eğitimin deforme olan bir eğitim türü olduğunu söyleyen Özer, iş gücü piyasasının insan kaynağı bulamadığını, “Aradığım elamanı bulamıyorum.” şeklinde şikayet ettiğini ifade etti.
Eğitim sistemini çok daha güçlü hale getirmeyi çalıştıkları gibi mesleki eğitimi de güçlendirmek için çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi.
Meslek liselerini tüm süreçlere dahil etmeye çalıştıklarını, müfredatı güncellediklerini ve öğrencilerin beceri eğitimlerini planladıklarını vurguladı. Atılan adımlarla meslek liselerine olan talebin arttığını hatırlattı.
2022 için hedefleri 7 bin 500 patent iken bu sayının üstünde olana 7 bin 800’e ulaştıklarını kaydetti.
“Çırak, Kalfa Sayısı 159 Binden 710 Bine Çıktı”
Bakan Özer, Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında iyileştirmeler yaptıklarını ve çırak, kalfa sayısını 710 bine çıkardıklarını kaydetti. Yıl sonuna kadar 1 milyon genci mesleki eğitim merkezleriyle buluşturacaklarını duyurdu.
Köy okulları ile ilgili öğrenci sınırını kaldırdıklarını, böylelikle köylerdeki çocukların ilkokul eğitimi alabileceklerini söyledi. Bu adımla birlikte yirmi bin çocuğun okul öncesi eğitimle buluştuğunu dile getirdi.
Temel eğitimde 10.000 Okul Projesi ile diğer okullara göre imkanı az olan okullara yaklaşık üç milyarlık bütçe sağladıklarını ve projeyi tamamladıklarını kaydetti.
Kütüphanelerle ilgili de bilgi veren Bakan, 28 milyon kitap sayısını 80 milyona çıkardıklarını, 2022’nin sonuna kadar da 100 milyona çıkaracaklarını duyurdu.