Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Özel Sektör Yurt Dışı Kredi Borcu Temmuz’da Azalışını Sürdürdü

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre 154,5 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 65'inin dolarda olduğu belirtildi.
Özel Sektör Yurt Dışı Kredi Borcu Temmuz’da Azalışını Sürdürdü
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün yayımlanan raporunda özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcunu kaydetti. Temmuz sonu itibarıyla sektörün toplam kredi borcu geçen senenin sonuna göre 7 milyar dolar azalarak 162 milyar dolar seviyesinde görüldü.

Aynı dönemde uzun vadeli kredi borcu 7,1 milyar dolar azalarak 154,5 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 85 milyon dolar artarak 7,6 milyar dolara seviyesinde gerçekleşti.

Geçen ayın TCMB verilerinde, Haziran sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu geçen yılın sonuna göre 7,6 milyar dolar azalarak 161,4 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtilmişti.

Borçluya göre dağılımda ise uzun vadeli kredi borcunda bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 2,9 milyar dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının da 2,9 milyar dolar azalarak 17,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi.

Tahvil Stoku 7 Milyon Dolar Azalarak 1,8 Milyar Dolarda Görüldü

Geçen yılın sonuna göre bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 435 milyon dolar, tahvil stoku ise 7 milyon dolar azalarak 1,8 milyar dolarda görüldü.

Finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları söz konusu dönemde 346 milyon dolar azaldığı, tahvil stokunun ise 215 milyon dolar artarak 10,3 milyar dolara ulaştı.

Bankaların kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak geçen senenin sonuna göre kredi biçimindeki borçlanmaları 142 milyon dolar artışla 4,9 milyar dolara yükseldi. Finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 319 milyon dolar artarak 1196 milyon dolara çıktı.

Temmuz sonu itibarıyla alacaklıya göre dağılımda uzun vadeli kredi borcu tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, geçen yılın sonuna göre 2,8 milyar dolar azalarak 104,7 milyar dolar olarak görüldü.

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak tahvil hariç özel alacaklılara olan borç söz konusu dönemde 169 milyon doları artışla 7,3 milyar dolara ulaştı.

7,6 Milyar Dolar Kısa Vadeli Kredi Borcunun Yüzde 41,7’si Dolar

Döviz kompozisyonunda ise 154,5 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 65’i dolar, yüzde 31,6’sı euro, yüzde 1,5’i Türk lirası ve yüzde1,9’u diğer döviz cinslerinden oluştu.

7,6 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun yüzde 41,7’si dolar, yüzde 37,3’ü euro, yüzde 17,5’i Türk lirası ve yüzde 3,5’i diğer döviz cinslerinden meydana geldi.

Temmuz sonu itibarıyla 154,5 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 37,7’sini finansal kuruluşların, yüzde 62,3’ünü ise finansal olmayan kuruluşların borcunu oluşturdu.

Bahsedilen dönemde 7,6 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 79,9’unu finansal kuruluşların, yüzde 20,1’ini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, kalan vadeye göre incelendiğinde bir yıl içindeki anapara geri ödemelerinin toplam 44,2 milyar dolar tutarında olduğu bildirildi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.