Salı günü 4. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi gerçekleştirildi. Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Sermaye Piyasaları Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla’nın katıldığı kongrede birçok yeni uygulamanın yakın zamanda gündemde olacağı söylendi.
kolayca yatırım yapın
Göksel Aşan finans sektörünün insanla olan bağına değinirken, Prof. Dr. Erişah Arıcan Overnight Index Swap (OIS) sistemi hakkında bilgi verdi.
2019 yılında Borsa İstanbul FX Swap Piyasası’nın hacmi 2 milyar dolara ulaştı.Arıcan, Türk bankalarının faiz riskini daha verimli bir şekilde yönetmesine olanak sağlayan Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı (TLREF) uygulamasının başlatıldığını söyledi. 17 Haziran itibarıyla başlayan uygulama ile kısa süre içinde TLREF’ye dayalı tahvil ihracının 12,6 milyar liraya ulaştığını açıkladı.
Overnight Index Swap (OIS) eğrisinde artık son aşamaya gelindiğini söyleyen Arıcan, bu sistemin getireceği avantajları anlattı. Böylelikle bankaların faiz risklerini yönetmek için döviz bağımlılığından kurtulacağını ve faiz takası işlemlerini Takasbank’ın merkezi karşı taraf güvencesiyle yapabileceklerini ifade etti.
Bu sayede uzun vadeli CCS (cross currency swap) ihtiyacı azalarak, bankacılık sektörünün dövize bağımlı olmaktan kurtulacağını aktardı.
Borsa İstanbul, 400’den fazla halka açık şirketiyle dünyanın en likit işlem piyasalarından birisi.Halka açık şirketlerin piyasa değerinin 1 trilyon liradan fazla olduğunu söyleyen Borsa İstanbul YKB Arıcan, devir hızı açısından bölgenin en büyük borsasına sahip olduğumuzu söyledi.
Borsa İstanbul Grubu olarak öncelikli hedeflerinin Türk sermaye piyasalarının derinleştirilmesi olduğunu dile getirdi. Geçen yıl piyasaların ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmet geliştirme çalışmalarına bu yıl da aynı şekilde devam ettiklerini sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan ise dünya finans sisteminin dönüşüm sürecinde olduğunu söyledi.Şu anda dünyanın sürdürülebilirlik ve refah açısından ciddi bir dönüşüm dönemi geçirdiğini söyleyen Aşan, bundan en çok finans sektörünün etkileneceğini dile getirdi. Bu noktada Türkiye’nin de geri kalmaması gerektiğine vurgu yaptı.
En önemli noktanın ise reel sektör ile finans sektörü arasındaki bağın sağlamlığı olduğunu söyledi. Alternatif finans çalışmalarının çok etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini, aksi takdirde dünyanın gerisinde kalacağımızı sözlerine ekledi.