Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlandı.
kolayca yatırım yapın
Özel tüketim vergisi (ÖTV) (II) sayılı liste uygulama genel tebliğinde yapılan düzenlemeye göre (I/B/4) bölümünün üçüncü paragrafında yer alan “vergi dairesi müdürlüğünden/başkanlığından alınan yazının” ibaresi “vergi dairesi müdürlüğünden/başkanlığından alınan ‘Kayıt ve Tescile Tabi Taşıtların İthalatında ÖTV Aranmaksızın İşlem Tesisi İçin Motorlu Araç Ticareti İle İştigal Edildiğine Dair Belge’nin” olarak değiştirildi.
Dördüncü paragrafa “en fazla iki yıl süreyle ve vize süresince geçerli olmak üzere” ibaresi eklenirken, “sanayi sicil belgesinin yenilenmesi veya değişikliği” ibaresi “sanayi sicil belgesinin yenilenmesi, değişikliği veya vize edilmesi” olarak değiştirildi.
Tebliğin (III/A/3) bölümünün üçüncü paragrafına, “Muvazaalı olmamak şartıyla, söz konusu teslim ve hizmetlerin ÖTV mükellefleri tarafından taşıtın teslimi veya ilk iktisabından sonra yapılması halinde, anılan işlemlere ilişkin bedellerin taşıtın ÖTV matrahına dâhil olmadığı tabiidir.” cümlesi eklendi.
ÖTV Değiştirme Yetkisi Cumhurbaşkanına Verildi
(III/B/1) bölümünün üçüncü paragrafında yer alan “Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” olarak değiştirilirken, ÖTV oranlarında düzenleme yapma yetkisi Cumhurbaşkanına verilmiş olundu.
Yapılan düzenleme kapsamında; Cumhurbaşkanının belirlenen ÖTV ve matrah sınırları içinde kalmak şartıyla 87.03 GTİP numarasında yer alan motorlu araçlar için farklı matrah grupları oluşturabilme yetkisi olacak.
Bunun yanında 7.03 GTİP numarasında yer alan mallar için farklı matrah grupları oluşturmaya, malların matrah grupları, motor gücü, cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranları da belirleyebilecek.
Yayımlanan düzenlemede; Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan itfaiye öncü araçlarının ÖTV kapsamında olmadığının altı çizildi.