Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), otomotiv satış sonrası pazarı özelinde yılın ikinci çeyreğini, üyelerinin katılımıyla bir anket düzenledi. Ankete göre otomotiv satış sonrası pazarında geçen yılın son döneminde başlayan yükseliş trendi, bu yılın ikinci çeyreğinde de sürdü
kolayca yatırım yapın
OSS Derneği’nin 2023 Yılı 2. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre, 2023’ün ikinci çeyreğinde, geçen yılın son çeyreğine kıyasla yurt içi satışlar dolar bazında ortalama yüzde 4,26 artış gösterdi.
Yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yurt içi satışlarda ortalama yüzde 11,76 artış olurken, bu dönemde satışlarını yüzde 50’den fazla artıran dağıtıcı üye oranı yüzde 9,1’i buldu. Üretici üyelerde ise bu oran yüzde 8,3 seviyesinde gerçekleşti. Nakit akışında yaşanan sorunlar, büyüme trendinin yavaşlamasında ana etken olarak öne çıktı.
Yılın üçüncü çeyreği ile ilgili beklentilere yer verilen ankette, yüksek döviz kuruna rağmen sektörde 2023’ün üçüncü çeyreğinde yurt içi satışlarda dolar bazında yüzde 2,65 artış beklendiği bildirildi.
2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 60 olan tahsilat süreçlerinde bir değişiklik olmadığını belirten OSS Derneği üyelerinin oranı, 2023’ün ikinci çeyreğinde yüzde 61,8 seviyesine yükseldi.
Katılımcıların 41,2’si yılın ilk çeyreğinde istihdamını artırırken, üyelerin yüzde 44,1’i ise söz konusu dönemde istihdamını korudu. 2023’ün ilk çeyreğine kıyasla istihdamının azaldığını belirten üye oranı yüzde 14,7 seviyesinde kaldı.
En Büyük Sorun Döviz Kurları
Üyeler yılın ikinci çeyreğinde başlıca problem olarak döviz kuru ve kur artışını gösterirken, nakit akışında yaşanan problemler de öncelikli sorunlardan olmaya devam eti. Üyelerin yüzde 91,2’si döviz kuru ve kur artışını sektör için en büyük sıkıntılar olarak nitelendirdi.
Anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmesine yer verilen OSS Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, yaz ayları kaynaklı mobilitedeki artışın sektöre pozitif yönde yansıdığını söyledi.
Otomotiv satış sonrasını direkt olarak etkileyecek otomotiv piyasasındaki arz ve talep oranını dengelenmiş duruma geldiğini vurgulayan Özçete, likiditeye ulaşmada yaşanan zorluklar ve maliyetlerdeki artışların sektördeki nakit akışında daralmaya sebep olduğunu belirtti.
Kredi faizlerine yapılabilecek olumlu yönde bir düzenleme ve krediye erişimin kolaylaşmasıyla sektörün daha da hareketleneceğini vurguladı. (AA)