Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üzerinden şehirler arası otobüslerde yeni döneme geçildiği açıklandı. Bakan Abdulkadir Uraloğlu bugün yazılır bir açıklamada bulunarak şehirler arası yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan otobüslere araç takip cihazı takma zorunluluğu olacağına işaret etti.
Türkiye’de yolcu taşımacılığı alanında en fazla tercih edilen şehirler arası otobüslerde yeni döneme geçildiğini bildiren Uraloğlu, cihaza ilişkin şöyle konuştu;
“Taşıtların konum, tarih ve saat bilgileri 2 dakikalık periyotlar halinde Bakanlığımızın ‘Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne (U-ETDS) elektronik ortamda iletilecek.”
Bilgiler Anlık Kontrol Edilecek
Son dönemde gündeme gelen kazaları anımsatarak, şehirler arası yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan otobüslere araç takip cihazı takarak ve bu bilgileri anlık olarak kontrol edileceğini savundu.
Uygulamanın, Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde yolcu taşımacılığı faaliyeti gösteren taşıtlar için 1 Ocak 2024 yılında yürürlüğe gireceğinin bilgisini verdi.
Yolcu taşımacılığında şoför ve yolcu bilgilerinin Bakanlığın U-ETDS sistemine elektronik olarak iletildiğini dile getirerek, araç takip bilgilerinin de aynı sisteme iletilmesiyle ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını belirtti.
Tüm Sorgulama Plaka Üzerinden Yapılacak
Taşımacı firmalarla gerekli koordinasyonların sağlandığını vurgulayarak, konu hakkında araç takip hizmeti veren firmaların sistemleri üzerinden araç takip bilgilerinin elektronik olarak Bakanlığa iletileceğini ekledi.
Plaka üzerinden tüm sorgulama ve eşleştirme işlemlerinin U-ETDS üzerinden yapılacağına dikkat çekti.
U-ETDS sistemi ile Araç Takip Bilgilerinin korsan ve usulsüz taşımacılığın engelleyerek taşımacı firmaların rekabetçi, sürdürülebilir ve adil bir yapıda faaliyetlerine devam etmesini sağlayacağı ileri sürüldü.
Güzergahın Dışına Çıkılamayacak
Tüm bunlara ek olarak vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamadan güvenli ve huzurlu bir şekilde seyahat etmelerinin sağlanması için yolcuların uygun olmayan yerlerde araçlara bindirilmesi veya araçlardan indirilmesinin engelleneceğine dikkat çekildi.
Verilen güzergah dışına çıkan araçların tespiti ve taşıma verimliliğinin sağlanması için kullanılacağını vurgulayarak, “Sistem sayesinde mevcut düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması ve takip edilmesi için bu bilgiler Bakanlığımız tarafından kullanılacak.” ifadelerini kullandı.
Çalıştayda korsan taşımacılık faaliyetlerinin engellenmesi için de etkin denetim mekanizmalarının kurulması yönünde Bakanlığa talepler iletildiğinin altını çizen Uraloğlu, şöyle devam etti;
“Gerek karayolu taşımacılarımız gerekse de hizmet alan yolcularımızın, bu hizmetleri en iyi şekilde verebilmesi ve hizmetten yararlanabilmesi için Bakanlığımızca da her türlü tedbirin alınacağı ve gerekmesi halinde mevzuat düzenlemelerinin yapılacağı hususu yapılan çalıştayda tüm paydaşlara iletildi.”