
OTAŞ’ta bulunan yüzde 55 oranındaki Türk Telekom hisselerinin, Akbank, İş Bankası ve Garanti Bankası ortaklığında kurulan Levent Yapılandırma Yönetimi AŞ.’ye devri gerçekleşti. 2017 yılı Eylül ayında Oger Telecom’un ödemelerinde geç kalması nedeniyle kredi veren bankalar harekete geçmiş ve Türk Telekom satılıyor iddiaları ortaya atılmıştı. 1 seneden fazla süre sonra yüzde 55 oranındaki hissenin devir işlemleri gerçekleşti.
OTAŞ’ın hisselerinin Türk Telekom’a kredi veren bankalar tarafından oluşturulan ortak girişim şirketine devri tamamlandı.Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamalara göre; OTAŞ’a ait olan Türk Telekom’un sermayesinin yüzde 55’ini oluşturan A Grubu hisselerinin tamamı Levent Yapılandırma Yönetimi AŞ. adlı özel amaçlı şirkete devredildi.
Türk Telekom ise konuyla ilgili detaylı bir açıklamada bulundu. Türk Telekom, OTAŞ’a kredi veren bankaların paydaş olacağı özel amaçlı şirketin devralması süreciyle ilgili KAP’a 2018 yılında 15 Ağustos, 17 Ağustos ve 29 Ağustos tarihlerinde açıklamalar yapıldığını belirtti. Hisselerin devir işlemiyle ilgili olarak, Türk Ticaret Kanunu’nun 198. Maddesi uyarınca bildirim yapıldığını ve devrin gerçekleştiğini açıkladı.
Levent Yapılandırma Yönetimi AŞ. TTK 449. Maddesi uyarınca Türk Telekom’un pay defterine yeni hissedar olarak kaydedildi.Yapılan devir işlemiyle birlikte aralarında Mohammed Hariri’nin de bulunduğu 4 yönetim kurulu üyesi istifa etti. Bu isimlerin; Mohammed Hariri, Cenk Serdar, Faisal Mohammed Aldughaither ve Al-Hakam Marwan Hoh’d Kanafani olarak açıklandı. İstifaların ardından şirketteki tüm görevlerinden ayrıldıkları bilgisi alındı.
Mohammed Hariri yerine Hakan Aran, Cenk Serdar yerine Muammer Cüneyt Sezgin, Al-Hakam Marwan Hoh’d Kanafani yerine Eyüp Engin atandı. Bunlara ek olarak Türk Telekom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun’un da görevinden ayrıldığı öğrenildi. Söz konusu atamaların onaya sunulması için 25 Ocak 2019 tarihinde olağanüstü genel kurul toplantısı yapma kararı alındığı açıklandı.
OTAŞ’ın borcunu ödememesi ile ortaya atılan iddialarla hisselerde sert düşüş görülmüş, Hazine’nin dahil olacağı söylenmişti.Ödenmeyen borçlarla ilgili yeniden yapılandırma talebi Hazine tarafından reddedilmiş ve Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu’na atama yapması beklenmişti. Elbette tek söylenti bu olmamış, bazıları da Kasım’a kadar süre tanındığını belirtmişti. Hazine’den ise bu konuda bir açıklama gelmemişti.
6 Haziran tarihinde ise SPK’nın getirdiği yeni düzenleme ile başka bir çözüm yolu aranmıştı. Bu süreçte, iki yıldır ödeme yapmayan OTAŞ için Akbank, İş Bankası ve Garanti Bankası, çoktan çözüm aramaya başlamıştı. SPK’nın pay alım teklifi tebliği ile halka açık ortaklıklarda gönüllü ve zorunlu pay alım muafiyeti esaslarına düzenleme getirmesi, bankaların elini rahatlatmıştı. 17 Ağustos’ta ise hisselerin devrine onay çıkmıştı. Böylece Temmuz ayında Rekabet Kurumu’na başvuran üç bankanın hisseleri almasının önü açılmıştı.