Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, sektöre dair değerlendirme yaptı. Otomotiv sanayisinde salgın öncesi üretim seviyelerine geri dönüldüğünü ve performans olarak 2019’un üzerinde olduklarını söyledi.
Yılın ilk altı aylık döneminde oldukça başarılı ve önemli rakamlara ulaşıldığını söyleyen Eroldu, üretimin 735 binlik rakama geldiğini ve bunun geçen seneye göre yüzde 13 artış anlamına geldiğini belirtti.
“İnşallah bu sene de bu rakamlar bizi 1,5 milyon adetlik bir toplam üretime doğru taşıyor gözüküyor. Diğer sevindirici bir konu tabii kapasite kullanım oranımız da yüzde 67’den yüzde 74’e yükseldi. Bunda hem ihracattaki artışın hem de iç piyasadaki artışın kuşkusuz çok katkısı var.” diyen Eroldu, yıl sonu ihracat hedefinin 1 milyonun üzerinde olduğunu açıkladı.
Yerli Sanayinin Satışlara Katkısı Azaldı
İç pazar konusuna çok önem verdiklerini söyleyen Eroldu, yüksek talepten dolayı iç piyasada yerli sanayinin satışlara olan katkısının azalmasından memnun olmadıklarını, bu durumun doğal olarak otomotiv genelinde dış ticaret dengesini olumsuz yönde etkilediğini anlattı.
Yılın ilk beş ayında dış ticaret fazlasının geçen yıla göre 1 milyar dolar azaldığını söyledi. Türkiye ihracatının lokomotifi olmaya devam ettiklerini, sektörel ihracat sıralamasında birinci durumda olduklarını hatırlattı.
“Araçların yüzde 80’lik ÖTV diliminde olması Türk tüketicisinin mobiliteye erişiminde önemli bir sorun.” ifadesini kullanarak bunun pazarda olumsuz etki yarattığına dikkat çekti.
Yılı 1 Milyon Adet İhracatla Kapatmayı Hedefliyoruz
2023’te ihracatın 1 milyon adedin üzerinde kapanmasını beklediklerini, dünyada 2023 yılında küresel otomotiv üretiminin artacağı varsayımı olduğunu belirtti.
Konuşmasını “Türkiye’de ise 2023’te ihracatın 1 milyon 60 binle 1 milyon 170 bin adet arasında, üyelerimizden aldığımız tahminlere göre bir yerlerde kapanmasını bekliyoruz. Bu tabii 2022’ye göre aslında yüzde 9 ile yüzde 20 arasında bir artış demek. Herhalde bir ortalamasını alırsak yüzde 15’lik bir artışı işaret ediyor.” sözleriyle devam ettirerek, sektörde talebin devam edeceğini öngördü.
“Net bir şekilde Avrupa’nın birinci ticari araç üreticisi pozisyonunuz devam ediyor, devam da edecektir” diyen Eroldu, faiz enflasyon dengesiyle beraber yalnız otomotive değil, dayanıklı tüketimden elektrik elektroniğe kadar birçok üründe yılın ikinci yarısında talep artışı bekliyor.
Otomotiv pazarını da ikiye ayırmak gerektiğini, bir perakende müşterilerinin, bir de kurumların olduğunu ve şu anda kurumların olduğu pazarda ciddi şekilde yenilenmesi gereken bir park olduğunu açıkladı.
Kurumsalda çok daha büyük bir hacim olduğunu ifade ederek, “Ben Türkiye’de öyle yani para bitti, müşteri olmayacak diye bir şey olacağını düşünmüyorum. Türkiye zengin ve güçlü bir ülke. Yani bizim kaynaklarımız çok fazla ve Türkiye’de de çok ciddi bir mobilite talebi var, ihtiyaç var.” dedi.
Avrupa’nın Birinci Ticari Araç Üreticisiyiz
Şu an net bir şekilde Avrupa’nın birinci ticari araç üreticisi pozisyonunda olduğumuzu ve bunun devam edeceğini, otomobilde ise altıncı sırada olduğumuzu söyledi. Toplam otomotiv üretiminde dördüncü üretici ülke konumunda olduğumuzu aktaran Eroldu, Türkiye’yi en çok zorlayan şeyin çip ağırlıklı malzeme sıkıntısı olduğunu açıkladı.
Türkiye’de lojistik anlamında sorunlar olsa da çok kritik düzeyde olmadığını, otomotiv sanayinin korunması ve kollanmasının bu dönemde çok daha önemli olduğunu belirterek, “Ford Otosan, Toyota, Oyak Renault gibi üyelerimiz başta olmak üzere bütün üyelerimizle yatırımlarımız devam ediyor. Rakamları gördük. Üretim artışlarının tetiklediği bir istihdam artışı da var.” dedi.
(Kaynak: AA)