Tüm dünya ABD ve İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıyla tırmanan Orta Doğu krizine odaklandı. Gerilimlerin Türkiye’ye olası etkilerini değerlendiren hükümet yetkilileri, farklı önlemler açıklarken gelişmelerin izleneceği belirtildi.
ING stratejisti Frantisek Taborsky de bugünkü notunda çatışmaların Orta ve Doğu Avrupa’ya (CEE) nasıl etkilediğini ele aldı.
“Orta Doğu çatışması enerji fiyatlarını yükseltiyor ve bu da Orta ve Doğu Avrupa’da enflasyonu artıracak. Petrol ve doğalgaz şokları, ithalata bağımlı ekonomileri en çok etkileyerek faiz indirimlerini geciktiriyor. Piyasalar riskten kaçınmaya yöneliyor, bu da döviz kurları ve faiz oranları üzerinde baskı oluşturuyor; Macaristan, Romanya ve Türkiye en çok etkilenen ülkeler arasında. Uzun pozisyonlar ve gelişmekte olan piyasaların popülaritesi test edilecek.” dedi.
Kıdemli stratejist, enflasyonun yüksek petrol fiyatlarına duyarlılığına bakıldığında, Orta ve Doğu Avrupa bölgesinin küçük boyutu, enerji ithalatına bağımlılığı ve gelişmiş piyasalara kıyasla daha az istikrarlı enflasyon beklentileri nedeniyle geleneksel olarak yüksek oranda etkilendiğini belirtti.
“Türkiye’yi (petrol fiyatlarındaki yüzde 10’luk bir artış, TÜFE’de 1,10 puanlık bir artışa karşılık gelir) petrol ithalatına tamamen bağımlı olması ve yüksek geçiş etkisiyle zayıflayan döviz kuru nedeniyle en çok etkilenen ülke olarak görüyoruz.” ifadeleriyle görüş bildirdi.
Ayrıca Macaristan, Romanya ve Türkiye’de faiz indirimlerinin süresiz olarak ertelendiğini belirtti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), Ocak ayı enflasyon verilerinin beklenenden yüksek çıkmasının ardından temkinli bir yaklaşım sergilediğini ve çatışmadan önce bir sonraki faiz indiriminin 100 baz puanın altında olabileceğine dair işaretler gördüklerini aktaran Taborsky, şu ifadeleri kullandı:
“Mevcut gelişmeler, döviz kuru istikrarının korunmasına odaklanılarak Mart toplantısında (12 Mart) faiz indirimlerinin tamamen durdurulacağına işaret ediyor.”