Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) bu ayki üretimi Angola’daki petrol sahası bakımı ve Irak’ın ihracatının bir kısmındaki duraklama nedeniyle düştü. Yapılan son araştırmaya göre OPEC bu ay günde 28,90 milyon varil petrol üretti. ve Şubat ayına göre günde 70.000 varillik bir düşüş yaşandı. Üretim, Eylül ayına göre günde 700.000 varilden fazla düştü.
OPEC+ olarak bilinen OPEC ve müttefikleri, ekonomik görünüm kötüleşirken ve fiyatlar zayıflarken piyasayı desteklemek için 2022’nin sonlarında üretim kesintisi kararı almıştı. Üst düzey OPEC+ bakanlarının gelecek hafta yapacağı bir toplantı sonrası, mevcut politikanın sürdürülmesi kararının çıkması bekleniyor.
OPEC+ üretim hedefini günde 2 milyon varil düşürdü ve bunun yaklaşık 1.27 milyon varili katılımcı 10 OPEC ülkesinden gelecek. Angola ve Irak’ta bu ay yaşanan düşüşlerle birlikte, ankete göre anlaşmaya uyum taahhüt edilen kesintilerde yüzde 170’ten fazla artış yaşandı.
Üretim, hedeflenen miktarın önemli ölçüde 930.000 varil altında kalıyor Birçok üreticinin özellikle Nijerya ve Angola’daki üretim kapasitesine sahip olmaması bu duruma zemin hazırlıyor.
Düşüşte Angola ve Irak Başı Çekti
Günlük 100.000 varil ile en büyük düşüş, küçük bir ihracat programı ve Dalia Nehri üzerindeki saha bakımı nedeniyle Angola’da yaşandı. İhracat, bazı tahminlere göre birkaç ayın en düşük seviyesine ulaştı. İkinci en büyük düşüş, kuzeydeki üretimin azalması nedeniyle Irak’ta görüldü. Ankete göre Güney Irak’tan yapılan yüksek ihracat bu düşüşü sınırladı.
OPEC’in Körfez ülkeleri Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri, OPEC+ anlaşması kapsamındaki hedeflerine yüksek düzeyde uyum sağladı. Daha yüksek üretime sahip ülkeler arasında Nijerya, Mart ayında OPEC’in en büyük artışını yeniden kaydetti.
Libya, İran ve Venezuela, OPEC kesintilerinden muaf tutulan üç üretici olurken, İran ve Venezuela’nın üretimi sabit kaldı ve Libya’nın arzı azaldı.