
Tüm dünyanın ortak derdi haline gelen koronavirüs, özellikle petrol piyasasındaki fiyatlamaları ciddi oranda etkiledi. Mecburi kapanmalarla birlikte dünya genelinde petrole olan ihtiyaç neredeyse yok denecek kadar azalınca talepte sert düşüşler görülmüştü.
Talepteki sert erime ve devam eden üretim, ciddi oranda arz fazlası doğurunca petrol fiyatları tarihi düşükleri gördü. Dünyanın önde gelen petrol üreticileri çareyi kısıntıya gitmekte bulmuştu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu’nun (OPEC) 1 Mayıs’tan itibaren günlük 10 milyon varillik üretim kısıntısına gitmesi bu durum için alınan en kapsamlı önlemlerden biriydi.
30 Haziran’a kadar sürdürülmesi planlanan söz konusu kısıntı uygulamasının geçtiğimiz günlerde 1 ay daha uzatılmasını talep eden Rusya’nın isteği doğrultusunda bir gelişme kaydedildi.
23 üye ülkeden oluşan OPEC’in bugün gerçekleştireceği bakanlar toplantısının ardından üretim kısıntısını Temmuz ayı sonuna kadar sürdürme kararına yönelmesi bekleniyor.#Happeningnow: The 179th Meeting of the OPEC Conference has started under the chairmanship of HE Mohamed Arkab, Algeria’s Minister of Energy and President of the OPEC Conference. The meeting is taking place via videoconference.
Watch live ?https://t.co/ain48QfmwX pic.twitter.com/v5LJ2vssAr
— OPEC (@OPECSecretariat) June 6, 2020
Yetkililerin katılacağı toplantı, video konferans yöntemi ile gerçekleştirilecek. Petroldeki arz – talep dengesizliğine ve oldukça zayıf olan talebe yönelik harekete geçen OPEC’in günlük 9,7 milyon varillik üretim kısıntısını kapsayan programı 1 ay daha uzatması kuvvetli bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.
Capital Economics’in Emtia Ekonomisti Samuel Burman, düşüncelerini şöyle aktardı;
Irak ve Nijerya’da petrol üretim kotalarının dikkate alınmadığını söyleyen Burman, eğer söz konusu kısıntılar 1 ay daha uzatılırsa bu tarz ülkelere adaptasyon açısından önemli bir fırsat sağlanacağını belirtti.
Burman’ın normalde 30 Haziran’da sona erecek uygulamanın Temmuz sonuna kadar uzatılması halinde petrol fiyatlarında büyük bir hareketlilik olmayacağını düşünmesi dikkat çekti. Buna rağmen kendisi, anlaşmanın belirtilen günde bitirilmesinin ise Mayıs’ta toparlanan fiyatları bir miktar aşağı çekeceğini düşünüyor.
Norveç merkezli Rystad Energy Petrol Piyasası Araştırma Müdürü Bjornar Tonhaugen ise durum hakkında şöyle düşünüyor;

Baker Hughes tarafından yayımlanan haftalık verilere göre, 30 Mayıs – 5 Haziran’ı kapsayan haftadaki petrol sondaj kulesi sayısı haftalık bazda 16 adet azalarak 206’ya düştü. 12 haftadır art arda düşen sayı, bu süre içinde toplam 477 adet azalmaya işaret etti.