Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün günlük ham petrol üretimi, Kasım ayında 11 bin varil azalarak 32 milyon 965 bin varil seviyesine düştü. Çünkü Suudi Arabistan üretimindeki tüm zamanların en yüksek seviyesi, İran arzındaki keskin düşüşle baskılandı.
Grubun Kasım ayı verilerine ilişkin en son raporu, 15 üyeli örgütün Rusya dahil olmak üzere 10 ihracatçı ülke ile piyasadaki 1.2 milyon varil petrolün kaldırılması için anlaşmasından günler sonra geldi. Kaldı ki OPEC tek başına günlük 800 bin varil petrol kesintisi yapacaktı.
Söz konusu karar, petrol piyasasının önümüzdeki yıl arz fazlası yaşayacağı endişeleri nedeniyle petrol fiyatlarının Ekim ayından bu yana düşüş göstermesinden sonra alınmıştı.Yavaşlayan ekonomik büyüme ve anahtar petrol tüketicisi ülkelerdeki finansal baskılar da 2019’daki enerji talebiyle ilgili endişeleri artırıyordu. İşte bu noktada OPEC’in raporunda; “Yıla sağlıklı bir başlangıç yaptıktan sonra, 2018’deki dünya ekonomisi büyüme trendlerinde yükselen bir uyuşmazlıkla işaretlendi” ifadelerine yer verdiği bildirildi.
Bağımsız kaynaklara göre OPEC aylık raporunda üretimin 11 bin varil azalarak 32.965 varil olduğu bildirildi. Yalnızca Suudi Arabistan’ın üretimini 377 bin varil artırarak 11 milyon varile çıkardığı bilgisi de vurgulandı. Suudiler tarafından doğrudan sağlanan rakamlar da krallığın günde yaklaşık 11.1 milyon varil petrol ürettiğini gösterdi.
Öte yandan, Kasım ayında Suudi Arabistan’dan gelen artışın, 5 Kasım’da yürürlüğe giren ABD yaptırımlarıyla boğuşan İran üretimindeki 380 bin varil kesintiyle silindiği dile getirildi. Nitekim geçen ay İran üretimi, Ocak 2016’dan bu yana ilk kez 3 milyon varil seviyesinin altına gerilemişti. Raporda Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’in de Kasım ayında üretim artışı sağladığı ama bu artışların da Irak, Gabon, Libya, Nijerya ve Venezuela’daki düşüşlerle baskılandığı kaydedildi. Geri kalan OPEC üyelerinse üretimde ortalama olarak sabit kaldığı öğrenildi.
2018’de OPEC dünyanın petrol iştahının günlük 1.5 milyon varil büyüdüğünü tahmin ediyordu. Grup 2019’da OPEC dışı üretim büyümesi öngörüsünü 80.000 bpd düşürdü.Yine de OPEC, ABD, Brezilya, Rusya ve Birleşik Krallık’taki artışın etkisiyle gelecek yıl OPEC dışı ülkelerden gelen petrol arzının 2.16 milyon varil artacağını öngördü. Arzdaki artışın talepteki artışı geçmesiyle birlikte OPEC, gelecek yıl 31.4 milyon bpd, yani bu yıldan 1 milyon bpd daha az pompalamayı planladığını ifade etti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.