Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün üye hükümetleri tarafından yaklaşık 50 yıl önce kurulan bir kalkınma kuruluşu olan OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu, tarihindeki ilk tahvilini satarak 1 milyar dolar topladı.
Gıda güvenliği, sağlık, altyapı, eğitim, istihdam ve yenilenebilir enerji projelerine ayrılan para ile yatırımcılara yüzde 4,5 faiz oranı sağlayacak 3 yıl vadeli tahvil, sürdürülebilir kalkınma bonosu olarak değerlendirilecek.
OPEC Fonu Finansman Başkanı Martine Mills Jansen, Orta Doğu, Avrupa ve Asya merkez bankalarının ve ABD dahil diğer resmi kurumların tahvil alıcılarının yüzde 62’sini oluşturduğunu söyledi.
Ticari bankalar yüzde 19 paya sahip olurken, varlık yöneticileri ile sigorta ve emeklilik fonları geri kalanı oluşturdu. Alıcıların coğrafi olarak genel olarak yüzde 52’si Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinden, yüzde27’si Asya-Pasifik’ten ve yüzde 21’i Kuzey Amerika’dandı.
Mills Jansen, OPEC Fonu’nun artık bankacıların ‘eğri’ dediği, borçlanma maliyetlerini ölçmeye yardımcı olan bir şey oluşturmak için her yıl dolar cinsinden tahvil ihraç etmeyi planladığını söyledi.
Ayrıca, daha küçük pazarlarda fırsat yaratacak yeni anlaşmalar yapabileceklerini belirterek, “Orada bir işlem yapmanın güzelliği, üzerine inşa edilecek bir şeyin olmasıdır” açıklamasında bulundu. Fonun şartı olarak, yalnızca OPEC üyesi olmayan ülkelere yatırım yapılabiliyor.
Mills Jansen, momentumun çok güçlüydü olduğunu belirterek, “”Böylece hızla 1 milyar doların görüş alanımızda olduğu anlaşıldı.” diye konuştu.
OPEC ilk tahvil satışını geçen yıl gerçekleştirmeyi planlamıştı. Ancak enflasyonun tetiklediği faiz oranlarındaki küresel artış ve Ukrayna’daki savaşın fonlama piyasalarını sarsması üzerine bu plan askıya alındı. Bu yılki daha sakin koşullar, OPEC fonunun harekete geçmesine imkan sağladı.