Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

OPEC, İsrail’e Ambargo Çağrısı için Adım Atmayı Planlamıyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün, İran'ın İsrail'e petrol ambargosu çağrısı yapmasının ardından acil bir eylem planlamadığı belirtildi. Detaylar haberde;
OPEC, İsrail’e Ambargo Çağrısı için Adım Atmayı Planlamıyor
HABER GİRİŞ

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC), İran’ın İsrail’e petrol ambargosu çağrısı yapmasının ardından acil bir eylem planlamadığı belirtildi.

Üretici gruptan dört kaynağın verdiği bilgiye göre İran Dışişleri Bakanı’nın, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyelerini İsrail’e petrol ambargosu ve diğer yaptırımları uygulamaya çağırmasının ardından OPEC’in olağanüstü bir toplantı yapmayı planlamadığı ifade edildi.

Örgütün bunun yanı sıra konuya ilişkin acil bir adım atmayı planlamadığı da bildirildi.

OPEC: Siyasi Bir Örgüt Değiliz

İran Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian, Çarşamba günü İİT üyelerini İsrail’e petrol ambargosu ve diğer yaptırımları uygulama ve tüm İsrail büyükelçilerini sınır dışı etme çağrısında bulundu.

Dünya petrolünün üçte birini üreten ve aralarında İran’ın da bulunduğu birçok müslüman ülkeyi bünyesinde barındıran OPEC’den dört kaynak, İran’ın yorumları ışığında grup tarafından herhangi bir acil eylem ya da acil toplantı planlanmadığını söyledi.

GCM Yatırım Banner

Kaynaklardan birinin “Biz siyasi bir örgüt değiliz.” ifadesini kullandığına dikkat çekildi.

KİK Genel Sekreteri: Petrolü Silah Olarak Kullanamayız

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Jasem al-Budaiwi, önceki gün, İsrail’in Gazze’deki eylemlerine misilleme olarak Arap ülkelerinin petrol üretimini azaltması gerekip gerekmediği sorusuna cevap verdi.

KİK’in enerji güvenliğine bağlı olduğunu ve petrolü bir silah olarak kullanmaması gerektiğini belirtti.

Jasem al-Budaiwi, “KİK, petrol ihracatçısı olarak uluslararası toplumla açık ve dürüst bir ortak olarak çalışıyor ve bunu mümkün olan hiçbir şekilde bir silah olarak kullanamayız.” şeklinde konuştu.

1973 yılında Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap üreticiler, Mısır’la savaşında İsrail’in Batılı destekçilerine petrol ambargosu uygulayarak Kanada, Japonya, Hollanda, İngiltere ve ABD’yi hedef almıştı.

Bunun sonucunda petrol fiyatları yükselmiş ancak uzun vadede kriz, Kuzey Denizi ve derin su kaynakları gibi Orta Doğu dışında yeni petrol bölgelerinin geliştirilmesine yol açarak alternatif enerjiyi teşvik etmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.