
Dünya çapındaki petrol talebi tahminleri önceki yıllara göre daha düşük olabilir ancak OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, Cuma günü verdiği bir demeçte talep büyümesinin hala “güçlü” olduğunu ve ticaret gerilimleri azaldıkça 2020 boyunca yukarı yönlü sürpriz yapabileceğini söyledi.
“Denklemin talep tarafından bizim açımızdan gördüğümüz şey, yılın geri kalanında toplam bilançoyu etkileyecek yukarı yönlü bir büyüme potansiyeli. Uluslararası ticarette karşılaştığımız bazı zorlukların ele alınmasını umuyoruz.” dedi.
Petrol 2019’u yaklaşık yüzde 35’lik bir kazançla tamamladı, ancak fiyatlar önceki yüksek seviyelerinin çok altında kaldı.Bunun bir kısmı, Barkindo’nun OPEC kararlarında “büyük bir değişken” olduğunu söylediği ABD’deki shale üretimi artışından kaynaklandı. Aralık ayında 14 üyeli kartel ve müttefiklerinin bulunduğu OPEC+, 2020 yılının ilk çeyreğinde üretimi günde 500.000 varil daha azaltmayı kabul etti.
Bu, toplam üretim kesintilerini, Aralık 2018‘de anlaşılan günlük 1.2 milyon varilin üzerine çıkararak günde 1.7 milyon varile yükseltti. OPEC’in en büyük üreticisi Suudi Arabistan, günde 400.000 varil gönüllü kesimine devam edeceğini bildirdi ki bu da ittifakın toplam kesimini günde 2.1 milyon varile getirecekti.
Barkindo, 2020’nin ilk ve ikinci çeyreğinde istikrara odaklı bir şekilde kalacaklarını ve kararın bu çeyreklerde dengesizlik olmamasını sağlamak amaçlı olduğunu kaydetti.“Ancak toplam denklem hem arz hem de talep taraflarına bakıyor. Biz sadece denklemin arz tarafını ele alabiliriz. Talep tarafı çok yoğun bir ilgiyle izlediğimiz bir şey.” ifadelerini de ekledi.
Petrol fiyatları Ocak ayının başlarında ABD ile İran arasındaki gerginliğin artması ve tüccarların petrol zengini bölgedeki ek saldırıların üretim için ne anlama gelebileceğine yoğunlaşmasıyla kısa süreliğine arttı. Barkindo, bu noktada bölgedeki petrol altyapısının güvenliğini sağlamanın “büyük önem” haline geldiğini ve kartel üyelerinin son çare tedarikçileri olmayı taahhüt ettiğini söyledi.
Suudi Arabistan’ın bunu, ülkenin iki petrol tesisine yapılan saldırıların ardından eski üretim seviyelerine hızla dönmesiyle gösterdiğini de vurguladı.“Geçen yılın Eylül ayında yakın tarihin en büyük aksaklığını gördük ve Aramco ile kriz yönetimi ekibinin bu vesileyle rekor bir sürede yükselip 2 haftadan kısa bir sürede yeniden tedarik ettiklerine şahit olduk.”
Zira bu saldırıların ardından petrol başlangıçta yüzde 15 seviyesinde yükselse de fiyatlar sonrasında geri çekildi ve saldırı öncesi seviyelere döndü. Benzer bir hikaye Ocak başında yaşandı.
ABD’nin üst düzey İranlı generali öldürmesi ve ardından İran’ın iki Amerikan üssüne saldırması üzerine ABD WTI Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken uluslararası gösterge Brent ham petrolü yaklaşık dördüncü ayın en yüksek seviyesi olan 71.75 dolara yükselmişti.
Sonrasında Trump, İran’ın saldırı pozisyonundan çekiliyor gibi göründüğünü ve Washington’un başka bir askeri saldırı yerine Tahran’a yaptırımlar uygulayacağını söylemesinin ardından geri çekildi.