
COVID-19 pandemisi kümülatif olarak artışını sürdürse de İspanya, İtalya, İngiltere ve Fransa gibi salgından en fazla etkilenen ülkelerde ciddi oranda bir düşüş olduğunu görmekteyiz. ABD Başkanı Donald Trump ülkesinde en az 100 bin insanın virüs nedeniyle ölmesini beklediğini söylemesine karşın burada da günlük bildirilen vefat sayılarında son günlerde düşüş gözlenmektedir.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün uzunca bir süre daha bizimle birlikte olacağını söyleyerek, insanları rehavete kapılmamaları konusunda uyardı.
Cenevre’de video konferans yöntemiyle açıklama yapan Ghebreyesus, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu öncülüğünde düzenlenen Koronavirüs Küresel Mukabele Uluslararası Taahhüt Etkinliği’ne 40 ülkeden liderin katıldığını belirtti.
LIVE on #Periscope: Media briefing on #COVID19 with @DrTedros.https://t.co/zi1jnqNfwL
— World Health Organization (WHO) (@WHO) May 4, 2020
Birçok ülkede yeni vaka sayısında düşüş olduğunu ancak virüsü tamamen yenmek için birlik içinde çalışılması gerektiğinin altını çizdi. Küresel dayanışmanın önemini vurgulayan Ghebreyesus, herkesin eşit şekilde korunması gerektiğini belirterek, “Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz.” dedi.
Altın fiyatları koronavirüs salgınının yavaş yavaş kontrol altına alınmaya başlaması ve büyük ekonomilerin karantina kurallarını kaldırmasıyla cazibesini bir miktar kaybetmiş durumda.
Ekonomilerin kademeli bir şekilde açılmaya başlanmasıyla birlikte güvenli liman özelliği zayıflayan ons altın, Salı günü 1690 dolara kadar indi.
Altının ons fiyatı Salı günü 1690 – 1709 dolar arasında seyretti.
Dün 1701 dolardan kapanan kıymetli maden, küresel çapta yatırımcıların risk iştahının artmasıyla bu sabah yatay bir başlangıç yaptı. Tüm dünyada ikinci dalga endişesi yaşansa da ülkelerin haftalardır kapalı olan işyerlerini açmaya başlaması altın fiyatlarını baskıladı.
Almanya, Fransa ve İtalya’da kısıtlamalar gevşetiliyor. Türkiye’de 11 Mayıs’tan itibaren berber ve kuaförler açılacak, 65 yaş üstü ve 20 yaş altına belirli günlerde sokağa çıkma izni verilecek, alışveriş merkezleri şartlar eşliğinde açılacak.

Hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başlamasıyla ons altın son 24 saat içinde %0,3’ten fazla düşüş gösterdi. TSİ 12:43’te ise 1697 dolardan işlem görüyor.
HSBC Küresel Döviz Stratejisi Başkanı David Bloom, dün yaptığı değerlendirmede, salgının bitmeye başlaması ve ekonomilerde “V” şeklinde toparlanma olması halinde altının düşüşe geçeceğini söylemişti. Comex altın stokları geçen hafta 20.5 milyon ons ile yeni bir rekor seviyeye ulaştı.
Ons türü zayıflasa da alım-satım işlemlerinin aktifliğinden dolayı gram altın güçlü seyrini koruyor.
Pazartesi günü 385 liradan kapanan gram altın, bu sabah 382’ye kısa süreli gerilese de yeniden 388 lirayı aştı. Şu dakikalarda 386 liradan el değiştiriyor. Normalde dolar kuruna ve onsa paralel olarak hareket eden gram altın, küçük yatırımcının devam eden talebi sayesinde yukarı yönlü seyrini sürdürüyor.
Değerli metal geçtiğimiz günlerde 389 lira rekor kırdıktan sonra 379’a çekilmişti. Ancak Salı günkü işlemlere baktığımızda yeni bir rekor denemenin zorlandığını görmekteyiz. Altın perakendecilerinin nakit akışı sağlamak için satış yapabileceğini ve bunun da arzı artıracağını söyleyen Argonaut Securities analisti Helen Lau, şu değerlendirmede bulundu:
GCM Yatırım analistleri, ons altındaki düşüşün etkisiyle gram altının bir miktar geri çekildiğini fakat yeniden toparlandığını kaydetti. Kurum analistleri sabah analizinde, 21 periyotluk üssel hareketli ortalama olarak 383,51 – 382,22 lira ile 50 periyotluk üssel hareketli ortalama olarak 380,00 – 384,00 bandının takip edildiğini belirtti.
387,50 üzerinde 389,90 ve 394,55 seviyelerini bekleyen analistler, 377,80 ve 375,30 altında “Bu aşamada 120 periyotluk üstel hareketli ortalamanın (373,26) desteklediği 375,30 seviyesi aşağı yönlü fiyatlamaları sınırlandıran bir görünüm çizebilir.” değerlendirmesini yaptı.